Fotbollsstjärnor i kampanjfilm mot antisemitism

Publicerad 2011-04-15

Frank Lampard och Kieran Gibbs är några av de fotbollsstjärnor som deltar i en kortfilm mot den antisemitism som sprids av fotbollsfans i Londonområdet. Tillsammans tar de avstånd från användningen av det antisemitiska skällsordet "Yid".

Det är organisationen "Kick it out" som reagerat mot antisemitismen som florerar bland fotbollsfans. Filmens titel är "The Y-word" där Y syftar på ordet "yid", ett antisemitiskt begrepp riktat mot Tottenham-fans.

I filmen visas klipp där anhängare till motståndarlag ropar "sieg heil" och säger att Hitler ska gasa ihjäl alla "yids". Vid matcher har det hänt att delar av publiken väst "hsssssss" för att härma ljud från gaskammare.

- Antisemitism är ett problem för fotbollen i Londonområdet. Det förekommer utanför London i norra England också, men där är det inte lika vanligt, säger David Lynch från föreningen Kick it out, till Expo.

Stjärnan från Englands damlandslag Rachel Yankey och Zesh Rehman, Premier Leagues första asiatiska spelare, deltar i filmen tillsammans med välkända stjärnor som Frank Lampard, Kieran Gibbs och Ledley King. Syftet är att uppmärksamma fansen på ordet "Y-ordets" ursprung.

- Vi har försökt att ta tillbaka ordet från de som använder det. Det är ett rasistiskt begrepp som är nedsättande mot judar och jag tror inte att alla känner till det idag, säger David Lynch.

Filmen släpptes på torsdagen och sprids bland annat via Youtube. I framtiden hoppas Lynch att de ska kunna spela filmen på arenor inför fotbollsmatcher.

- De flesta reaktionerna vi har fått har varit positiva. Några har hört av sig och sagt att de känner sig orättvist utpekade. Vi uppmanar alla att ta del av filmen, säger David Lynch.

Se filmen här:

Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA