Fotbollssupporter fängslas för att ha spridit rasism

Publicerad 2011-10-18

Fotbollssupporten Stephen Birrel skrev rasistiska kommentarer om Celtic supportrar på Facebook. Det ledde till att en domstol i Glasgow dömde honom till åtta månaders fängelse och avstängning från att gå på brittisk fotboll i fem år.

Birrel har erkänt att han skrivit religiöst och rasistiskt motiverade kommentarer i Facebookgruppen "Niel Lennon should be banned" (Niel Lennon är Celtics tränare).
Birrel skrev bland annat:

"Hoppas de alla dör. Simpla. Katolska skitstövlar ha ha." och " Stolt att hata alla fenianska (skällsord mot katoliker) tattar bönder."

Domaren sa i rättegången, enligt the Guardian, att Birrel klarade sig från ett längre straff eftersom han inte hotat någon specifik person. Han sa också att domstolen vill skicka ett tydligt budskap till alla högerextremister i Glasgow och Skottland att det inte är accepterat att någonstans i samhället begå hatbrott.

Birrels advokat gjorde klart att Birrel förstår att han provocerat, men att han har svårt att förstå hur allvarlighet det han har gjort är.

Ett kontroversiellt lagförslag för att få bukt med rasismen, kan om det går igenom, leda till att de som straffas för att "uppviglat religiöst, etniskt eller andra former av hat" kan dömas upp till fem års fängelse, rapporterar the Guardian.

Lagförslaget var menat att gå igenom snabbt, men lagen har försenats efter kritik om att den inte var tillräckligt tydlig. Lagens nödvändighet har också ifrågasatts.
Daniel Vergara

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro