Fotbollssupporter fängslas för att ha spridit rasism

Publicerad 2011-10-18

Fotbollssupporten Stephen Birrel skrev rasistiska kommentarer om Celtic supportrar på Facebook. Det ledde till att en domstol i Glasgow dömde honom till åtta månaders fängelse och avstängning från att gå på brittisk fotboll i fem år.

Birrel har erkänt att han skrivit religiöst och rasistiskt motiverade kommentarer i Facebookgruppen "Niel Lennon should be banned" (Niel Lennon är Celtics tränare).
Birrel skrev bland annat:

"Hoppas de alla dör. Simpla. Katolska skitstövlar ha ha." och " Stolt att hata alla fenianska (skällsord mot katoliker) tattar bönder."

Domaren sa i rättegången, enligt the Guardian, att Birrel klarade sig från ett längre straff eftersom han inte hotat någon specifik person. Han sa också att domstolen vill skicka ett tydligt budskap till alla högerextremister i Glasgow och Skottland att det inte är accepterat att någonstans i samhället begå hatbrott.

Birrels advokat gjorde klart att Birrel förstår att han provocerat, men att han har svårt att förstå hur allvarlighet det han har gjort är.

Ett kontroversiellt lagförslag för att få bukt med rasismen, kan om det går igenom, leda till att de som straffas för att "uppviglat religiöst, etniskt eller andra former av hat" kan dömas upp till fem års fängelse, rapporterar the Guardian.

Lagförslaget var menat att gå igenom snabbt, men lagen har försenats efter kritik om att den inte var tillräckligt tydlig. Lagens nödvändighet har också ifrågasatts.
Daniel Vergara

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA