Fransk journalist döms för hatbrott

Publicerad 2011-02-23

Den kontroversiella franska journalisten Érik Zemmour döms för ett uttalande om att knarklangare oftast är "svarta och araber".

Det var i fredags som en domstol i Paris dömde kolumnisten och kommentatorn Érik Zemmour för den franska motsvarigheten till hets mot folkgrupp. Domen har lett till att en debatt om yttrandefrihet, migration och rasism i det franska samhället. Zemmour beskriver sig själv som en som vågar trotsa den politiska korrektheten.

I uttalandet som Zemmour fälldes för sa han att anledningen till att svarta och araber oftare stoppas av polisen är att det är mer sannolikt att de är langare. Uttalandet gjordes i samband med att han deltog i pratshow på tv.

Érik Zemmour döms att betala skadestånd till antirasistiska organisationer.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro