Gjorde hitlerhälsning i skolan - frias

Publicerad 2011-01-31

En 15-årig pojke som gjorde hitlerhälsning och sa "sieg heil" i skolan har friats från misstankar om hets mot folkgrupp.

Varbergs tingsrätt som skriver i domen att den 15-åriga pojken "handlat i ungdomligt oförstånd". Därför väljer rätten att fria honom trots att han stört lektionen och "vållat visst förtret", som det påpekas i domen.

Det var i september förra året som pojken gjorde hitlerhälsning och uttalade orden "sieg heil" eller "heil Hitler" på en skola i Kungsbacka kommun.

Åklagare valde att åtala 15-åringen eftersom hans uttryck spridits till flera personer. Ett tiotal av pojkens skolkamrater blev vittne till händelsen eftersom den inträffade under lektionstid.

Domen kan komma att överklagas.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Samma urgamla antisemitism i botten

Kommentar. Oavsett att olika gruppers och individers drivkrafter kan variera, så ligger den urgamla antisemitismen i botten på allt generaliserat hat mot judar som grupp.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA