Gjorde hitlerhälsning i skolan - frias

Publicerad 2011-01-31

En 15-årig pojke som gjorde hitlerhälsning och sa "sieg heil" i skolan har friats från misstankar om hets mot folkgrupp.

Varbergs tingsrätt som skriver i domen att den 15-åriga pojken "handlat i ungdomligt oförstånd". Därför väljer rätten att fria honom trots att han stört lektionen och "vållat visst förtret", som det påpekas i domen.

Det var i september förra året som pojken gjorde hitlerhälsning och uttalade orden "sieg heil" eller "heil Hitler" på en skola i Kungsbacka kommun.

Åklagare valde att åtala 15-åringen eftersom hans uttryck spridits till flera personer. Ett tiotal av pojkens skolkamrater blev vittne till händelsen eftersom den inträffade under lektionstid.

Domen kan komma att överklagas.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro