110329_ungern_romer_464_1.jpg

Scabá Csorba visar upp sitt barn och barnbarn som den 23 februari 2009 sköts till döds. Fyra män står åtalade för de morden och flera andra. Foto: Fredrik Persson

Fyra åtalade för seriemord mot romer i Ungern

Publicerad 2011-03-30

Fyra män i Ungern står inför rätta åtalade för att ha utfört nattliga anfall mot romer – i många fall med dödlig utgång. Åklagaren beskriver dåden som utförda med militär precision.

Det var mellan juli 2008 och augusti 2009 som romer i olika ungerska byar attackerades. Totalt dog sex personer, fem fick livshotande skador och ytterligare fem skadades allvarligt under tidsperioden.

Bland offren fanns 27-årige Róbert Csorba och hans femåriga son Robika, vilka sköts till döds när de flydde ut från deras hus som satts i brand.

Fyra män står åtalade för nio av attacker. Enligt åklagaren ska gruppen ha använts sig av jaktgevär och brandbomber i syfte i att försökte skrämma romer och samtidigt provocera fram en motreaktion. Attackerna ska inledningsvis varit våldsamma med inte dödliga. Åklagaren menar dock att mördandet snart blev gruppens drivkraft, rapporterar Associated Press.

ERRC, European Roma Rights Centre, kritiserade tidigt hur polisen skötte utredningen av attackerna mot romer.

– ERRC:s rapport om utredning visade att den var bristfällig. En uppfattning som sedan bekräftats av polisen internutredning, några poliser fick till och med en reprimand för hur de skött fallet, säger Robert Kushen, vd på ERRC, till Expo.

Enligt Kushen så var det först när rikspolisen tog över utredningen som den gick framåt, och ledde till gripandet och åtalet mot de fyra männen.

– Processen var mycket tidskrävande men det är ett gott tecken att ärendet kommer till rättegång. Tyvärr finns det många fler våldsbrott mot romer i Ungern som inte har utretts eller lagförts på ett effektivt sätt. Dessutom fortsätter våldsamma grupper att spöka i Ungern, som medborgargarden som är systematiskt hotfulla mot romer.

Robert Kushen syftar bland annat utvecklingen i Gyongyospata i norra Ungern efter att det antiromska och högerextrema partiet Jobbik höll en demonstration där den 6 mars. En tid efter demonstrationen dök den paramilitära gruppen "Civilgardet för en bättre framtid" upp i byn.

Många romer i Ungern lever under fattiga förhållanden och är ofta diskriminerade. Samtidigt finns det en politisk anti-romsk rörelse i landet, som ställer majoritetsbefolkning mot romerna, vilka anklagas vara kriminella. Partiet Jobbik, med representation i parlamentet, hetsar mot romerna i sin propaganda. Paramilitära grupper, ofta knutna till Jobbik, patrullerar i romska områden. Robert Kushen säger att han inte vet om de fyra åtalade var organiserade:

– Jag har inte någon särskild information om förövarna utom de rapporteras att hålla extremistiska åsikter.

Enligt vad som kommit fram i utredningen så har tre av de åtalade genomgått militär träning, en av dem har dessutom tjänstgjort som chaufför inom den Nato-ledda KFOR-styrkan i Kossovo. Attackerna mot romerna ska enligt åklagaren utförts på ett sådant sätt att de går att jämföra med en militär manöver.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro