Gick till attack mot grannen

Publicerad 2011-06-21

Den höga musiken gillades inte av den 42-årige aktivisten från Försvarskåren Sveriges Självförsvar som misshandlade festvärden och högg en kniv i mannens ytterdörr.

110621_misshandel_1.jpg42-åringen vid en demonstration i Göteborg i maj i år. Foto: David Lagerlöf/Expo
Det var på nationaldagen förra året som en man bosatt på en ort i Värmlands län hade fest. De spelade hög musik, något som inte gillades av grannen, en 42-årig man som är aktiv i den högerextrema organisationen Försvarskåren Sveriges Självförsvar, FSS.

Enligt Värmlands tingsrätt slog 42-åringen sin granne i ansiktet flera gånger, hotade att döda honom och passade även på att hugga en kniv i grannens ytterdörr. 42-åringen har nu dömts till skyddstillsyn för misshandel, olaga hot och skadegörelse.

Under rättegången uppgav 42-åringen att han hade svårt att minnas händelsen ordentligt och ville varken erkänna eller neka till brott. Anledningen sa han bland annat berodde på en hjärnskada från en trafikolycka.

42-åringen deltog vid FSS demonstration i Göteborg. Då tågade organisationen tillsammans med Nationaldemokraterna för att protestera mot ett moskébygge.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA