Gick till attack mot grannen

Publicerad 2011-06-21

Den höga musiken gillades inte av den 42-årige aktivisten från Försvarskåren Sveriges Självförsvar som misshandlade festvärden och högg en kniv i mannens ytterdörr.

110621_misshandel_1.jpg42-åringen vid en demonstration i Göteborg i maj i år. Foto: David Lagerlöf/Expo
Det var på nationaldagen förra året som en man bosatt på en ort i Värmlands län hade fest. De spelade hög musik, något som inte gillades av grannen, en 42-årig man som är aktiv i den högerextrema organisationen Försvarskåren Sveriges Självförsvar, FSS.

Enligt Värmlands tingsrätt slog 42-åringen sin granne i ansiktet flera gånger, hotade att döda honom och passade även på att hugga en kniv i grannens ytterdörr. 42-åringen har nu dömts till skyddstillsyn för misshandel, olaga hot och skadegörelse.

Under rättegången uppgav 42-åringen att han hade svårt att minnas händelsen ordentligt och ville varken erkänna eller neka till brott. Anledningen sa han bland annat berodde på en hjärnskada från en trafikolycka.

42-åringen deltog vid FSS demonstration i Göteborg. Då tågade organisationen tillsammans med Nationaldemokraterna för att protestera mot ett moskébygge.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro