Gräl mellan islamfientliga grupper i Norge

Publicerad 2011-08-26

Det två norska islamfientliga grupperna Human Rights Service (HRS) och Stoppa Islamiseringen av Norge (SIAN) är i tvist med varandra med hot om polisanmälningar och rättsliga åtgärder.

Bakgrunden till tvisten mellan de två organisationerna är en broschyr där SIAN använder HRS som källa för att muslimer kommer att vara i majoritet i Oslo år 2026, rapporterar den antirasistiska sajten vepsen.org.

"Enligt beräkningar kommer personer med islamisk tillhörighet att vara i majoritet i Oslo år 2026." står det skrivet i SIAN:s broschyr, som källa anges HRS.

HRS har gått ut med ett pressmeddelande där dom uppmanar SIAN att stryka dem som källa och be om ursäkt.

I pressmeddelandet säger HSR att organisationen 2008 presenterades en befolkningsprognos där de hävdade att invandrare, inte specifikt muslimer, kan komma att vara i majoritet i Oslo år 2029 och i hela Norge mellan år 2060-2100.

SIAN har nu beslutat att stryka HRS som källa, men vägrar be om ursäkt om inte HRS beklagar att de har kallat SIAN för lögnare, enligt vepsen.org.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro