110127_sthlmsynagoga_464.jpg

Synagogan i Stockholm bredvid Judiska församlingens lokaler. Foto: Expo

Häktad för hot mot judar och Säkerhetspolisen

Publicerad 2011-01-26

En 28-årig man från Stockholm skickade flera hotfulla mejl till judiska organisationer i Stockholm. Han har också hotat döda flera företrädare för Säkerhetspolisen.

Judiska Församlingen i Stockholm fick i början av januari fyra hotfulla e-postmeddelanden skickade till sig. Mejlen innehöll bland annat följande formuleringar:

"Jag vill stoppa kniv i judar, jag vill slakta varenda jude. Jag vill slakta varenda judinna, varenda judendomsutövare på denna jord".

"Jag vill sprätta upp dem som trasdockor. Jag vill bränna ihjäl dem, jag vill skära av halsen på er".

- Det tillhör visserligen den grövsta kategorin av hot vi får ta emot. Men det är inte ovanligt, säger en person på säkerhetsavdelningen vid Judiska församlingen i Stockholm.

Personen vill vara anonym på grund av säkerhetsläget.

- Tyvärr är det väldigt få incidenter som går till åtal. Det är vanligt att vi får ta emot brev med hot om våld och vykort med antisemitiska texter. Det är en stor mängd ouppklarade brott, säger talespersonen.

Även Judiska centralrådet i Stockholm fick mejlen skickade till sig.

28-åringen har vid flera tillfällen tagit kontakt med Säkerhetspolisen. Han har hotat att döda två chefer som vid flera tillfällen har företrätt myndigheten offentligt under de senaste månaderna. Två kvinnor med samma efternamn som en av cheferna har även de drabbats.

28-åringen greps den 4 januari i år och häktades tre dagar senare. Han har nu åtalats misstänkt för hets mot folkgrupp, olaga hot och hot mot tjänsteman.

Expo har varit i kontakt med Säkerhetspolisen som inte kommenterat fallet.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA