Hängdes felaktigt ut som dömd för pedofilbrott

Publicerad 2011-11-07

Förbundet nationell ungdom, FNU, genomförde en aktion mot en man. På hela hans bostadsområde, bilar, dagis och grannars brevlådor satte FNU upp flygblad som pekade ut mannen som dömd pedofil. Men den utpekade mannen har friats av hovrätten från sådana misstankar. (Texten uppdaterades 150609)

– Det är fruktansvärt, jag har blivit kränkt så många gånger innan och så kommer det här. Det är fruktansvärt, i det området jag bor i också. Det är riktigt illa, säger den uthängda mannen till Expo.se.

Det är det högerextrema Förbundet nationell ungdom, som genomfört aktionen. Informationen om att mannenskulle vara en dömd pedofil kommer från en sajt som drivs av Mikael Skillt som även är aktiv i FNU. Organisationen uppger på sin hemsida att de möttes av tacksamma grannar när de spred uppgifterna om mannen. Men den utpekade är i själva verket ingen dömd pedofil. Han friades av Hovrätten efter att tingsrätten dömt honom för grovt sexuellt övergrepp av minderårig.

Mannen fick en chock när han såg alla flygblad som pekade ut honom:

– Jag blev alldeles kall, det kändes i hela kroppen. Inte det här också tänkte jag. Jag har gått igenom så mycket i den processen.

Han berättar att varje gång han åker hem från sitt jobb, så känner han en klump i magen inför mötet med sina grannar. Han säger att de flesta fortfarande tror att han är dömd och även de som får reda på att han friats kan tro "ingen rök utan eld".

– Jag om någon föraktar det här med pedofili. Det är hemskt att bli uthängd så här som den värsta snuskbrottslingen. Jag vill ha upprättelse nu, säger han.

Efter att en vän till den utpekade mannen kontaktat sajten som hängt ut honom så har de tagit bort uppgifterna om honom. Men mannen menar att skadan redan är skedd.

– Folk vet ju inte att jag är frikänd, utan de har fått de här flygbladen. Hovrätten har med tyngd slagit fast att jag är totalt oskyldig. Men jag tänker inte flytta, jag är oskyldig och jag tänker inte fly, säger han.

Mannen menar att hans berättelse är viktig för att visa att grupper som FNU inte ska kunna skrämma människor till tystnad.

Expo.se har utan framgång sökt Skillt för en kommentar.

Texten uppdaterades 150609.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro