sdpol_kent_ekeroth_464_2.jpg

Sverigedemokraternas Kent Ekeroth kopplade ihop regeringens invandringspolitik med frågan om datalagring i onsdagens riksdagsdebatt. Foto: Expo

Hård debatt om datalagring

Publicerad 2011-03-16

Sverigedemokraten Kent Ekeroth mötte hårt motstånd i riksdagen på onsdagen. Partiet ansågs använda sina krav i utpressningssyfte för att få till en diskussion med regeringen angående datalagringsdirektivet. På eftermiddagen bordlades frågan för tolv månader framöver.

Det var bland annat Johan Linander (C) som ansåg att Ekeroth använde möjligheten till bordläggning i utpressningssyfte för att straffa regeringen för att de inte förhandlat med SD.

– Det blir någon form av sandlådenivå. Om regeringen inte förhandlar med SD kommer ni att skicka en faktura till svenska folket på 150 miljoner, sa Linander.

Han ifrågasatte också Sverigedemokraternas parallell mellan i vilket land uppgifterna ska lagras någonstans, med frågan om att istället bordlägga beslutet i ett år.

– Möjligheten till bordläggning har med grundläggande fri- och rättigheter att göra, inte var uppgifterna ska lagras, sa Linander.

Sverige riskerar böter för att inte ha implementerat EU-direktivet om datalagring från 2006. Europakommissionen håller å andra sidan på med en utvärdering som dragit ut på tiden. Den förväntas vara klar den 23 mars.

Sverigedemokraterna har tidigare ställt sig bakom Vänsterpartiet och Miljöpartiets krav på att frågan ska bordläggas. Samtidigt erbjöd de regeringen att rösta för förslaget, om de fick igenom sitt krav på att uppgifterna bara ska få lagras i Sverige.

Kent Ekeroth å sin sida ansåg att vad som är oansvarigt är regeringens migrationsöverenskommelse med Miljöpartiet. Han tyckte att regeringen hellre skickar pengarna till illegala invandrare som är brottslingar.

Även Ulrika Karlsson (M) ifrågasatte Sverigedemokraternas inställning till lagförslaget.

– Sverigedemokraterna missbrukar den konstitutionella rätten om bordläggning i syfte att utpressa regeringen till förhandlingsbordet, sa Ulrika Karlsson.

Lagen om datalagring skulle i regeringens utformning krävt att operatörer måste spara uppgifter om tele- och internettrafik i sex månader. Men nu skjuts beslutet upp i ett år.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro