sdpol_per_arne_wahlberg_464_1.jpg

Styrelsesuppleanten Per-Arne Wahlberg kritiserar Sverigedemokraternas ledning för att anställa flickvänner och för att de bestämmer sina egna arvoden. Foto: Expo

Hård intern kritik mot SD-ledning

Publicerad 2011-06-16

Att "anställa sina egna flickvänner, fastmör eller fruar" tyder på "dålig självinsikt", det skriver Per-Arne Wahlberg, suppleant i Sverigedemokraternas partistyrelse. Expo har tagit del av ett internt mejl där Wahlberg går till hårt angrepp mot Sverigedemokraternas ledning.

Wahlberg, som suttit i Sverigedemokraternas styrelse som suppleant sen ett och ett halvt år tillbaka, riktar hård kritik mot de övriga styrelsemedlemmarna. Han anklagar sina kollegor för nepotism, egenmäktighet i ersättningsfrågor och skriver att det är "hyckleri" att personer som är dömda för brott inte fick kandidera i valet men ändå anställdes som funktionärer i partiet.

"Partistyrelsen beslutar själv om sina egna arvoden och ersättningar", skriver Wahlberg och fortsätter: "Vissa personer berikar sig utöver riksdagsarvodet på kommunföreningarnas bekostnad, medan alla andra ska arbeta ideellt".

Han skriver också att det är naivt att "flickvänner, fästmör eller fruar" anställs av partiet och frågar retoriskt på vilka grunder de fått sina poster.

– Det är uppenbart att Per-Arne är missnöjd över sin situation i partiet och det är tråkigt, säger Martin Kinnunen, pressekreterare hos Sverigedemokraterna.

Kinnunen menar att Wahlgrens kritik "är ett enkelt sätt att angripa partiledningen". Han säger också att det är ointressant hur de anställdas relationer med andra partimedlemmar ser ut.

– Det är ingen som tvivlar på att de som anställts inte blivit anställda på grund av sin kompetens. Det har heller inte förts fram någon kritik på att de skulle ha låg kompetens, Per-Arne borde vara mer konkret i sin kritik, säger Martin Kinnunen.

När Expo kontaktar Per-Arne Wahlberg säger han att han inte vill svara på några frågor om mejlet.

– Jag kommenterar inte det överhuvudtaget, säger han.

Brevet ska enligt uppgift ha skickats den 1 juni i år och väckte irritation hos flera av mottagarna. Enligt en källa till Expo kallade partiets internationella sekreterare, riksdagsledamoten Kent Ekeroth, mejlet "väldigt oseriöst". Den avgående ordföranden för partiets viktiga distrikt Syd, Jens Leandersson, beskrev enligt samma källa innehållet som "destruktivt då det sprider oro och missnöje".

– Jag tycker att man ska ta kritiken med de berörda personerna istället för att skicka ut det till alla, säger Leandersson till Expo.

Wahlberg avslutar sitt mejl med att skriva att han har mer att ta upp, men att han ska göra det vid ett annat tillfälle "om man då finns kvar i partiet. Tyvärr tror jag dock att ingen bryr sig".
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA