Hatisk ideologi sprids genom idrottsklubbar

Publicerad 2011-01-18

Tyska nazister infiltrerar idrottsklubbar för att rekrytera anhängare och sprida propaganda varnar forskare.

Det är bristen på frivilliga funktionärer som gjort det möjligt för tyska nazister att flytta fram sina positioner inom tyska idrottsorganisationer. Det menar forskaren Gunter Pilz vid universitetet i Hannover.

Enligt Pilz nöjer sig inte nazisterna enbart med att gå med i befintliga klubbar. Det finns även exempel där nazistiska organisationer grundat egna verksamheter. Främst är det fotbollen som hamnat i fokus.

Nazister har i roller som tränare och funktionärer sett till att ungdomar regelbundet kommit i kontakt med den nazistiska ideologin. Problemet har uppmärksammats över hela Tyskland.

- Det är inte bara ett problem i den östra delen av landet, säger Gunter Pilz till The Local.

Uttalandet från Pilz gjordes inför tisdagens möte i Berlin där politiker och framträdande tyska idrottsorganisationer träffas för att diskutera det växande problemet.

Enligt tidningen The Local säger Gunter Pilz att han hoppas att mötet ska öka misstänksamheten bland idrottsklubbarna:

- Idrott målas ofta ut som något som bara utövas av goda människor. Det har gjort det lättare för nazisterna att driva sin verksamhet utan att bli störda, säger han.

Senast i oktober förra året avslöjade en journalist att Lutz Battke, medlem i det tyska nationaldemokratiska partiet NPD, tränade ett ungdomslag i fotboll. Detta trots att han förbjudits att träna laget på grund av sina åsikter. Idrottsförbundet i delstaten sa då att de skulle arbeta för att få Battke permanent avhyst från klubben.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro