110623_hitler_464_1.jpg

Adolf Hitler kan fortfarande vara hedersmedborgare i sin födelsestad Branau. Foto: Okänd

Utredning om Hitlers medborgarstatus

Publicerad 2011-06-23

Adolf Hitler har fortfarande status som hedersmedborgare i sin födelsestad Branau, det hävdar Karl Öllinger, delstatsledamot för De gröna, efter ha läst genom stadens konstitution. Nu inleds en utredning för att klargöra frågan, rapporterar Austrian Independent.

Under den senaste tiden har tre österrikiska städer rivit upp sina gamla hedersmedborgarskap för den brutale diktatorn Adolf Hitler. Nu kräver Karl Öllinger från de Gröna att även Hitlers födelsestad Branau tar tag i frågan. Efter att ha läst genom stadens konstitution menar han att Hitler än i dag har status som hedersmedborgare.

Efter att en talesman för Branau stadshus förklarat att staden är bered att inleda en utredning om frågan vänds blickarna mot det högerpopulistiska partiet FPÖ. Frågan är hur deras representanter ska agera om Hitlers hedersmedborgarskap hamnar på de lokala politikernas bord. När frågan nyligen avgjordes i Amstetten valde partiets företrädare att lägga ner sin röst, vilket väckte starka reaktioner från både politiska motståndare och frivilligorganisationer.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA