110623_hitler_464_1.jpg

Adolf Hitler kan fortfarande vara hedersmedborgare i sin födelsestad Branau. Foto: Okänd

Utredning om Hitlers medborgarstatus

Publicerad 2011-06-23

Adolf Hitler har fortfarande status som hedersmedborgare i sin födelsestad Branau, det hävdar Karl Öllinger, delstatsledamot för De gröna, efter ha läst genom stadens konstitution. Nu inleds en utredning för att klargöra frågan, rapporterar Austrian Independent.

Under den senaste tiden har tre österrikiska städer rivit upp sina gamla hedersmedborgarskap för den brutale diktatorn Adolf Hitler. Nu kräver Karl Öllinger från de Gröna att även Hitlers födelsestad Branau tar tag i frågan. Efter att ha läst genom stadens konstitution menar han att Hitler än i dag har status som hedersmedborgare.

Efter att en talesman för Branau stadshus förklarat att staden är bered att inleda en utredning om frågan vänds blickarna mot det högerpopulistiska partiet FPÖ. Frågan är hur deras representanter ska agera om Hitlers hedersmedborgarskap hamnar på de lokala politikernas bord. När frågan nyligen avgjordes i Amstetten valde partiets företrädare att lägga ner sin röst, vilket väckte starka reaktioner från både politiska motståndare och frivilligorganisationer.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro