Hockeyförbundet friar "Osten" Bergström

Publicerad 2011-06-14

Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd friar Luleås sportchef Lars "Osten" Bergström från misstankar om att ha skrikit rasistiska glåpord till en motståndarspelare vid en match i vintras. Samtidigt fortsätter åklagarens förundersökning mot Bergström.

Det är nyhetsbyrån TT som rapporterar att "Osten" frias från ansvar av disciplinnämnden. Det betyder inte att åklagaren lägger ner förundersökningen mot honom. Sportchefen är misstänkt för hets mot folkgrupp.

– Jag kan inte säga när det kommer bli klart och jag kan inte lämna några detaljer kring utredningen då det råder förundersökningssekretess, säger åklagare Stina Westman till nyhetsbyrån.

Disciplinnämnden lutar sig i sitt beslut på Osten Bergströms eget vittnesmål samt ytterligare två personer som styrker att han inte sagt något olämpligt. Westman säger till TT att åklagarmyndigheten gör sin egen utredning och inte tar hänsyn till disciplinnämndens agerande.

Lars "Osten" Bergström är misstänkt för att ha skrikit "negersvin" åt en spelare i motståndarlaget. Det var när Luleå mötte Skellefteå i mitten av mars som brottet ska ha ägt rum.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA