utr_edl_464_01.jpg

Högerextrema English Defence League, EDL,har gett sig ut på gatorna i Storbritannien för att visa sitt stöd till medborgargarden som reagerat på kravallerna. Foto Fredrik Persson.

Högerextrem grupp blandar sig i kravallerna

Publicerad 2011-08-11

Den högerextrema och antimuslimska kampanjorganisationen English Defence League, EDL, samlades under tisdagskvällen i London. Enligt EDL:s egna uppgifter var de på plats för att ge stöd åt boende som anser att polisen tappat kontrollen över den våldsamma situationen.

Sedan i lördags, då en protest mot ett polisingripande med dödlig utgång spårade ut i kravaller, har oroligheterna spridit sig till flera ställen i Storbritannien. På några platser där bränder, plundring och annan vandalisering pågått har invånarna gått samman för att i vissa fall bidra i uppstädningen av förstörelserna, i andra fall för att direkt konfrontera de som deltar i upploppen.

På tisdagen, i det sydöstra Londonområdet Eltham, slöt den högerextrema organisationen EDL upp i protesterna. En av de som var på plats, tillsamman med vad han uppger ytterligare ett 50-tal EDL-aktivister, var Jack England.

– Polisen är inte kapabel att kontrollera gatorna. Idag är det lokalbefolkningen, inte EDL, som är patrioter vilka gått ut för att försvara deras områden, sa han till The Telegraph.

Stämningen på plats ska ha varit våldsam och bland annat ska en mobb ha gjort en attack mot en buss, efter att några på bussen gestikulerat mot gruppen. Polisen använde hundar för att hålla isär de två grupperna.

Enligt Dagens Nyheter var natten till torsdagen lugnare i Storbritannien. I Eltham ska en omfattande polisinsats kunnat bevara lugnet, även om läget fortfarande beskrivs som spänt.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA