utr_edl_464_01.jpg

Högerextrema English Defence League, EDL,har gett sig ut på gatorna i Storbritannien för att visa sitt stöd till medborgargarden som reagerat på kravallerna. Foto Fredrik Persson.

Högerextrem grupp blandar sig i kravallerna

Publicerad 2011-08-11

Den högerextrema och antimuslimska kampanjorganisationen English Defence League, EDL, samlades under tisdagskvällen i London. Enligt EDL:s egna uppgifter var de på plats för att ge stöd åt boende som anser att polisen tappat kontrollen över den våldsamma situationen.

Sedan i lördags, då en protest mot ett polisingripande med dödlig utgång spårade ut i kravaller, har oroligheterna spridit sig till flera ställen i Storbritannien. På några platser där bränder, plundring och annan vandalisering pågått har invånarna gått samman för att i vissa fall bidra i uppstädningen av förstörelserna, i andra fall för att direkt konfrontera de som deltar i upploppen.

På tisdagen, i det sydöstra Londonområdet Eltham, slöt den högerextrema organisationen EDL upp i protesterna. En av de som var på plats, tillsamman med vad han uppger ytterligare ett 50-tal EDL-aktivister, var Jack England.

– Polisen är inte kapabel att kontrollera gatorna. Idag är det lokalbefolkningen, inte EDL, som är patrioter vilka gått ut för att försvara deras områden, sa han till The Telegraph.

Stämningen på plats ska ha varit våldsam och bland annat ska en mobb ha gjort en attack mot en buss, efter att några på bussen gestikulerat mot gruppen. Polisen använde hundar för att hålla isär de två grupperna.

Enligt Dagens Nyheter var natten till torsdagen lugnare i Storbritannien. I Eltham ska en omfattande polisinsats kunnat bevara lugnet, även om läget fortfarande beskrivs som spänt.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro