Högerextrem rörelse brände flagga i protest

Publicerad 2011-10-20

Medlemmar från den serbiska, högerextrema Naši-rörelsen har satt eld på en Bosnien-Hercegovina-flagga som protest mot att den kände bosniska musikern Dino Merlin ska hålla en konsert i Belgrad.

Naši-rörelsen menar att Dino Merlin de senaste 20 åren har spridit hat mot serber, varit involverad i islamistisk propaganda och att han främjade paramilitära muslimska enheter under kriget i Bosnien, rapporterar den Serbiska nyhetssidan B92.

Flaggan brändes vid en vägg där den Haag-åtalade Ratko Mladic är porträtterad med graffiti.

Anledningen till att Naši-rörelsen brände flaggan bredvid Mladics porträtt var att den anser att "hjältar", som försvarade sitt folk mot islamiska fanatiker, förföljdes, arresterades och utlämnades till Haag-domstolen, samtidigt som sådana som Merlin får uppmärksamhet i media.

Den före detta bosnienserbiska överbefälhavaren Ratko Mladic var en av Europas mest eftersökta män efter kriget i Bosnien. Han greps den 26 maj i år. Han står bland annat åtalad för folkmordet i samband med massakern i Srebrenica 1995 och krigsbrott för belägringen av Sarajevo 1992.
Sonja Anshlem

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro