Högerextrem rörelse brände flagga i protest

Publicerad 2011-10-20

Medlemmar från den serbiska, högerextrema Naši-rörelsen har satt eld på en Bosnien-Hercegovina-flagga som protest mot att den kände bosniska musikern Dino Merlin ska hålla en konsert i Belgrad.

Naši-rörelsen menar att Dino Merlin de senaste 20 åren har spridit hat mot serber, varit involverad i islamistisk propaganda och att han främjade paramilitära muslimska enheter under kriget i Bosnien, rapporterar den Serbiska nyhetssidan B92.

Flaggan brändes vid en vägg där den Haag-åtalade Ratko Mladic är porträtterad med graffiti.

Anledningen till att Naši-rörelsen brände flaggan bredvid Mladics porträtt var att den anser att "hjältar", som försvarade sitt folk mot islamiska fanatiker, förföljdes, arresterades och utlämnades till Haag-domstolen, samtidigt som sådana som Merlin får uppmärksamhet i media.

Den före detta bosnienserbiska överbefälhavaren Ratko Mladic var en av Europas mest eftersökta män efter kriget i Bosnien. Han greps den 26 maj i år. Han står bland annat åtalad för folkmordet i samband med massakern i Srebrenica 1995 och krigsbrott för belägringen av Sarajevo 1992.
Sonja Anshlem

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA