Högerextremist bytte kön och politik

Publicerad 2011-03-24

För tio år sedan var Horst Strub medlem i högerextrema Nationaldemokratische Partei Deutschlands. Nu kandiderar Monika Strub för vänstern i delstaten Baden-Württemberg.

I dag är Monika Strub 35 år. Hon är utbildad sjuksköterska och fotograf och kandiderar för det socialistiska vänsterpartiet Die Linke i Baden-Württemberg, rapporterar nyhetssajten The Local.

Mellan 2000 och 2002 var Horst Strub medlem i Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NDP. Men det var innan han bytte kön, blev Monika Strub – och inbiten socialist.

– Jag har brutit med NDP helt och hållet och är i dag en sann socialist, säger Monika Strub till tyska Süddeutsche Zeitung.

Vänsterpartiet Die Linke har inte försökt dölja Monika Strubs politiska förflutna inom NDP.

– Hon har genomgått stora förändringar sedan dess och medlemskapet i NDP kan liknas vid en ungdomsrevolt, säger Christoph Kröpel, talesperson för Die Linke till Süddeutsche Zeitung.

Bytet av kön och politisk inställning har gjort att Monika Strub flera gånger har utsatts för hot och trakasserier. Hennes hus har vandaliserats och NDP-klistermärken har satts upp på fönster och dörrar.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA