Högerextremist bytte kön och politik

Publicerad 2011-03-24

För tio år sedan var Horst Strub medlem i högerextrema Nationaldemokratische Partei Deutschlands. Nu kandiderar Monika Strub för vänstern i delstaten Baden-Württemberg.

I dag är Monika Strub 35 år. Hon är utbildad sjuksköterska och fotograf och kandiderar för det socialistiska vänsterpartiet Die Linke i Baden-Württemberg, rapporterar nyhetssajten The Local.

Mellan 2000 och 2002 var Horst Strub medlem i Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NDP. Men det var innan han bytte kön, blev Monika Strub – och inbiten socialist.

– Jag har brutit med NDP helt och hållet och är i dag en sann socialist, säger Monika Strub till tyska Süddeutsche Zeitung.

Vänsterpartiet Die Linke har inte försökt dölja Monika Strubs politiska förflutna inom NDP.

– Hon har genomgått stora förändringar sedan dess och medlemskapet i NDP kan liknas vid en ungdomsrevolt, säger Christoph Kröpel, talesperson för Die Linke till Süddeutsche Zeitung.

Bytet av kön och politisk inställning har gjort att Monika Strub flera gånger har utsatts för hot och trakasserier. Hennes hus har vandaliserats och NDP-klistermärken har satts upp på fönster och dörrar.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro