110112_doping_464.jpg

31-åringen på gymmet. Foto: Polisen

Högerextremist i rekordstor dopningshärva

Publicerad 2011-01-12

En 31-årig man som tidigare pekats ut som ledargestalt inom det nazistiska nätverket Fria nationalister Göteborg har åtalats för en rekordstor dopningshärva.

- Enligt polisen så är det här det enskilt största beslaget av dopningspreparat som man gjort i Göteborg, säger kammaråklagare Stina Lundqvist till Expo.

Det var den 12 november förra året som polisen gjorde husrannsakan i en lägenhet där den 31-årige mannen bodde. I bostaden hittades nästan 15 000 tabletter och ampuller med olika dopningspreparat.

- Det vi gör i ett sånt här ärende är att räkna om mängden dopningsmedel till enheter. Gränsen för grovt dopningsbrott går vid 50 000 enheter. I det här fallet är det drygt 280 000 enheter, säger Stina Lundqvist.

Polis och åklagare misstänker att mannen haft preparaten både för försäljning och för eget bruk. Förutom dopningspreparat hittades stora mängder kuvert och bubbelplast som misstänks ha använts vid försäljning. Polisen har inte lyckats nysta upp mannens nätverk, men i åtalet står det att 31-åringens verksamhet varit en del av en verksamhet som drivits i "större omfattning"

Den 31-årige mannen har inte gjort några medgivanden. Hans förklaring är att han bodde i lägenheten i andra hand och inte kände till dopningsmedlen. Enligt åklagaren ska han dock ha sagt att han ska uttala sig i samband med rättegången.

31-åringen har under flera år varit aktiv på det nazistiska nätforumet Nordisk. Där har han vid flera tillfällen deltagit i diskussioner rörande träning och steroider.

I början av 2010 dömdes 31-åringen av Göta hovrätt till ett års fängelse för bland annat försök till utpressning. Om 31-åringen fälls för dopningsbrottet riskerar han ytterligare två års fängelse.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro