110112_doping_464.jpg

31-åringen på gymmet. Foto: Polisen

Högerextremist i rekordstor dopningshärva

Publicerad 2011-01-12

En 31-årig man som tidigare pekats ut som ledargestalt inom det nazistiska nätverket Fria nationalister Göteborg har åtalats för en rekordstor dopningshärva.

- Enligt polisen så är det här det enskilt största beslaget av dopningspreparat som man gjort i Göteborg, säger kammaråklagare Stina Lundqvist till Expo.

Det var den 12 november förra året som polisen gjorde husrannsakan i en lägenhet där den 31-årige mannen bodde. I bostaden hittades nästan 15 000 tabletter och ampuller med olika dopningspreparat.

- Det vi gör i ett sånt här ärende är att räkna om mängden dopningsmedel till enheter. Gränsen för grovt dopningsbrott går vid 50 000 enheter. I det här fallet är det drygt 280 000 enheter, säger Stina Lundqvist.

Polis och åklagare misstänker att mannen haft preparaten både för försäljning och för eget bruk. Förutom dopningspreparat hittades stora mängder kuvert och bubbelplast som misstänks ha använts vid försäljning. Polisen har inte lyckats nysta upp mannens nätverk, men i åtalet står det att 31-åringens verksamhet varit en del av en verksamhet som drivits i "större omfattning"

Den 31-årige mannen har inte gjort några medgivanden. Hans förklaring är att han bodde i lägenheten i andra hand och inte kände till dopningsmedlen. Enligt åklagaren ska han dock ha sagt att han ska uttala sig i samband med rättegången.

31-åringen har under flera år varit aktiv på det nazistiska nätforumet Nordisk. Där har han vid flera tillfällen deltagit i diskussioner rörande träning och steroider.

I början av 2010 dömdes 31-åringen av Göta hovrätt till ett års fängelse för bland annat försök till utpressning. Om 31-åringen fälls för dopningsbrottet riskerar han ytterligare två års fängelse.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA