Högerextremist planerade bombattentat

Publicerad 2011-03-11

En man greps i onsdags, misstänkt för att ha placerat en bomb längs paradvägen i Spokane, delstaten Washington, USA, vid firandet av Martin Luther King–dagen den 17 januari i år. Enligt uppgifter till FBI har den 36-årige mannen kopplingar till den nynazistiska gruppen National Alliance.

Bomben var placerad i en ryggsäck och kunde oskadliggöras innan den detonerade. Enligt ansvariga polismän var den mycket sofistikerad och kunde utlösas på distans. Den ska också ha innehållit en blandning av granatsplitter och råttgift, som ofta används i hemmagjorda bomber och försvårar koagulationen hos blödande offer. Enligt en talesman för FBI, Frank Harill, var den helt klart framställd för att skada och döda människor.

Enligt uppgifter som kommit till FBI var den anhållne 36-åringen medlem i National Alliance under 2004. Det är däremot oklart när han gick med eller om han fortfarande är medlem. Förmodligen har 36-åringen inte agerat ensam, utan flera personer kan komma att gripas framöver.
National Alliance bildades i februari 1974 och var en av de mest framträdande hatgrupperna i USA under flera årtionden. Men sedan grundaren William Pierce avled 2002 har gruppen upplevt stora problem.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro