Högerextremist planerade bombattentat

Publicerad 2011-03-11

En man greps i onsdags, misstänkt för att ha placerat en bomb längs paradvägen i Spokane, delstaten Washington, USA, vid firandet av Martin Luther King–dagen den 17 januari i år. Enligt uppgifter till FBI har den 36-årige mannen kopplingar till den nynazistiska gruppen National Alliance.

Bomben var placerad i en ryggsäck och kunde oskadliggöras innan den detonerade. Enligt ansvariga polismän var den mycket sofistikerad och kunde utlösas på distans. Den ska också ha innehållit en blandning av granatsplitter och råttgift, som ofta används i hemmagjorda bomber och försvårar koagulationen hos blödande offer. Enligt en talesman för FBI, Frank Harill, var den helt klart framställd för att skada och döda människor.

Enligt uppgifter som kommit till FBI var den anhållne 36-åringen medlem i National Alliance under 2004. Det är däremot oklart när han gick med eller om han fortfarande är medlem. Förmodligen har 36-åringen inte agerat ensam, utan flera personer kan komma att gripas framöver.
National Alliance bildades i februari 1974 och var en av de mest framträdande hatgrupperna i USA under flera årtionden. Men sedan grundaren William Pierce avled 2002 har gruppen upplevt stora problem.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA