110521_bjorn_cederstrom_464_02.jpg

Björn Cederström från Försvarskåren Sveriges självförsvar i samband med en antimuslimsk demonstration i Göteborg tidigare i år. Foto: David Lagerlöf/Expo

Högerextremist ska betala 11 000 till socialdemokrat

Publicerad 2011-11-10

Tingsrätten i Linköping fann på onsdagen att ledaren för organisationen Försvarskåren Sveriges självförsvar, Björn Cederström, ska betala 11 000 kronor till en socialdemokratisk politiker som krävt honom på skadestånd.

Det var den 22 augusti i år som Björn Cederström på Facebook lade upp ett fotografi på en socialdemokratisk politiker tillsammans med dennes personuppgifter samt en text med rubriken "varning". I texten kallades socialdemokraten bland annat för "galning" och "slödder". Händelsen anmäldes och på tisdagen beslutade Linköpings tingsrätt att Cederström ska betala socialdemokraten 11 000 kronor.

– Det är inte rätt och rimligt att hänga ut personer på det här sättet. Sedan är det obehagligt eftersom han kopplingar till nationalsocialistiska grupperingar, säger socialdemokraten till Expo.se.

Domen har dock inte vunnit laga kraft och är en så kallad tredskodom. Innebörden av tredskodomen är att den ena partens yrkanden fastställs, om stämningen anses rimlig, trots att den andra parten inte yttrat sig. Björn Cederström har uppmanats att lämna ett svar på stämningen mot honom, men någon sådant har inte inkommit till rätten. Cederström har fram till i början av december på sig att begära att målet ska tas upp igen.

Innan Björn Cederström grundade Försvarskåren Sveriges självförsvar drev han det numera nedlagda Nationalsocialistiska Svenska arbetarpartiet.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA