110521_bjorn_cederstrom_464_02.jpg

Björn Cederström från Försvarskåren Sveriges självförsvar i samband med en antimuslimsk demonstration i Göteborg tidigare i år. Foto: David Lagerlöf/Expo

Högerextremist ska betala 11 000 till socialdemokrat

Publicerad 2011-11-10

Tingsrätten i Linköping fann på onsdagen att ledaren för organisationen Försvarskåren Sveriges självförsvar, Björn Cederström, ska betala 11 000 kronor till en socialdemokratisk politiker som krävt honom på skadestånd.

Det var den 22 augusti i år som Björn Cederström på Facebook lade upp ett fotografi på en socialdemokratisk politiker tillsammans med dennes personuppgifter samt en text med rubriken "varning". I texten kallades socialdemokraten bland annat för "galning" och "slödder". Händelsen anmäldes och på tisdagen beslutade Linköpings tingsrätt att Cederström ska betala socialdemokraten 11 000 kronor.

– Det är inte rätt och rimligt att hänga ut personer på det här sättet. Sedan är det obehagligt eftersom han kopplingar till nationalsocialistiska grupperingar, säger socialdemokraten till Expo.se.

Domen har dock inte vunnit laga kraft och är en så kallad tredskodom. Innebörden av tredskodomen är att den ena partens yrkanden fastställs, om stämningen anses rimlig, trots att den andra parten inte yttrat sig. Björn Cederström har uppmanats att lämna ett svar på stämningen mot honom, men någon sådant har inte inkommit till rätten. Cederström har fram till i början av december på sig att begära att målet ska tas upp igen.

Innan Björn Cederström grundade Försvarskåren Sveriges självförsvar drev han det numera nedlagda Nationalsocialistiska Svenska arbetarpartiet.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro