Tysk polis utvisar högerextremist

Publicerad 2011-12-01

Den amerikanska högerextremisten David Duke omhändertogs av polis på fredagen i den tyska staden Köln, bara timmarna innan han skulle hålla tal hos en högerextrem grupp. Enligt polisen ska Duke avvisas från landet omedelbart.

David Duke är "skyldig att lämna tyskt territorium utan dröjsmål" löd uttalandet från polisen i Köln. Anledning som uppges är att han sedan tidigare har reseförbud i ett annat europeiskt land. Gripandet av Duke kan därmed vara kopplat till en händelse i Tjeckien 2009, då han utvisades ur landet efter misstankar om att han hade förnekat Förintelsen. rapporterar Huffingtonpost.

Dukes meddelar på sin hemsida att han inte är kvar hos polisen, men att han tänker stanna i Tyskland för att kämpa för sina bröder och systrars rätt att uttrycka sina åsikter. Han vädjar till sina anhängare att bidra med ekonomiskt stöd.

David Duke har en lång historia i nazistiska kretsar. Vid 28 års ålder blev han ledare för Ku Klux Klan. Han kandiderade 1988 och 1992 till delstatsguvernör.

Duke reser ofta runt och föreläser. Bland annat talade han 2006 på en Förintelseförnekar-konferens i Iran. Där uttryckte Duke sitt stöd till franska forskare som fängslats efter att de förnekat bruket av gaskammare under Förintelsen.

Tyskland kämpar just nu för att ta itu med nazistiska grupper och reda ut den nazisthärva som har skakat landet sedan början av november, då två ur nazisttrion, Nationalsozialistischer Untergrund, NSU, hittades döda i en husvagn. NSU har tagit på sig morden på nio invandrare och en polis mellan åren 2001 och 2007.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro