Högerextremister gripna under anti-romsk protest

Publicerad 2011-09-14

Sju anhängare till det högerextrema Arbetarnas sociala rättviseparti, DSSS, är misstänkta för brott i samband med lördagens anti-romska protester i Tjeckien.

Sju anhängare till det högerextrema Arbetarnas sociala rättviseparti, DSSS, är misstänkta för brott i samband med lördagens anti-romska protester i Tjeckien.

Expo.se skrev tidigare i veckan om oroligheterna vid protesterna i Tjeckien. DSSS demonstrerade mot stigande brottslighet som de anser beror på en ökad inflyttning av romer från andra delar av landet. Ett hundratal medlemmar från det högerextrema partiet deltog vid protesterna i lördags. Det uppstod sammandrabbningar mellan polis och demonstranter, enligt den tjeckiska polisen.

Fem personer är misstänkta för brott i samband med demonstrationen i staden Varnsdorf och ytterligare två personer i liknande demonstrationer i staden Nový Bor.

Efter händelserna i Varnsdorf misstänks två män för att ha burit nazistiska symboler och tre personer för att ha attackerat polisen. Varav två av personerna kan få upp till sex års fängelse för att ha använt vapen. Den ena personen besköt polisen två gånger med gaspistol under demonstrationen. Vid beskjutningen kom ingen till skada, skriver Prague Daily Monitor.

Efter demonstrationen i staden Nový Bor är två män misstänkta för hatbrott. Den ena mannen bar en T-shirt med slagord som stödjer en mordbrand som begicks på en romsk familj 2008. Vid en fällande dom kan han få två års fängelse. Den andra mannen bar en T-shirt med pronazistiska slagord. Han är åtalad misstänkt för främjande av en rörelse vars syfte är att undertrycka mänskliga fri- och rättigheter. För detta kan han få fem år i fängelse, säger polisen till Tjeckiska News Agency, CTK, enligt Prague Daily Monitor.

Under demonstrationen fick sex personer lindriga skador, varav tre var poliser. 37 personer blev förda till polisstationen för utfrågning.
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro