Högerextremister gripna under anti-romsk protest

Publicerad 2011-09-14

Sju anhängare till det högerextrema Arbetarnas sociala rättviseparti, DSSS, är misstänkta för brott i samband med lördagens anti-romska protester i Tjeckien.

Sju anhängare till det högerextrema Arbetarnas sociala rättviseparti, DSSS, är misstänkta för brott i samband med lördagens anti-romska protester i Tjeckien.

Expo.se skrev tidigare i veckan om oroligheterna vid protesterna i Tjeckien. DSSS demonstrerade mot stigande brottslighet som de anser beror på en ökad inflyttning av romer från andra delar av landet. Ett hundratal medlemmar från det högerextrema partiet deltog vid protesterna i lördags. Det uppstod sammandrabbningar mellan polis och demonstranter, enligt den tjeckiska polisen.

Fem personer är misstänkta för brott i samband med demonstrationen i staden Varnsdorf och ytterligare två personer i liknande demonstrationer i staden Nový Bor.

Efter händelserna i Varnsdorf misstänks två män för att ha burit nazistiska symboler och tre personer för att ha attackerat polisen. Varav två av personerna kan få upp till sex års fängelse för att ha använt vapen. Den ena personen besköt polisen två gånger med gaspistol under demonstrationen. Vid beskjutningen kom ingen till skada, skriver Prague Daily Monitor.

Efter demonstrationen i staden Nový Bor är två män misstänkta för hatbrott. Den ena mannen bar en T-shirt med slagord som stödjer en mordbrand som begicks på en romsk familj 2008. Vid en fällande dom kan han få två års fängelse. Den andra mannen bar en T-shirt med pronazistiska slagord. Han är åtalad misstänkt för främjande av en rörelse vars syfte är att undertrycka mänskliga fri- och rättigheter. För detta kan han få fem år i fängelse, säger polisen till Tjeckiska News Agency, CTK, enligt Prague Daily Monitor.

Under demonstrationen fick sex personer lindriga skador, varav tre var poliser. 37 personer blev förda till polisstationen för utfrågning.
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA