Högerextremister i protest mot teaterföreställning

Publicerad 2011-11-02

Över 1000 personer demonstrerade i lördags utanför en teater i Paris och kastade ägg på byggnaden och besökare. Demonstranterna kritiserar en pjäs som de menar visar en bild på Jesus täckt med konstgjord avföring.

Under de senaste veckorna har katolska fundamentalister samlats och hållit mässor och knäböjt i böner utanför den populära teatern Theatre de la Ville i Paris. De protesterar mot Romeo Casteluccis pjäs "On the Concept of the Face, Regarding the Son of God". I pjäsen finns renässanskonstnären Antonello da Messinas porträtt av Jesus i bakgrunden och under föreställningen kletas porträttet ner av en brun vätska.

Flera tusen demonstranter samlades utanför teatern i lördags och kallade pjäsen för en hädelse och kristofobisk. Protesterna stöttas av det högerextrema, katolska och nationalistiska partiet Fransk förnyelse (Renouveau français). Även Bruno Gollnisch som är en framträdande person inom Front National stöder protesterna.

Den drivande kraften bakom protesterna är den katolska och konservativa gruppen Institut Civitas, som enligt nyhetsjaten France24, har nära kopplingar till extremhögern.

"Det är kränkande att i slutet av en koprofil pjäs visa en bild på Kristus och få folk att tro att det är avföring som smutsat ner den och sårat så många troende.", skriver Institut Civitas på sin hemsida.

Föreningen för katolska biskopar i Frankrike tog på tisdagen avstånd från de mer extrema demonstranterna. De fördömde allt våld och poängterade att den katolska kyrkan inte är fundamentalister eller fientliga mot upplysningen.

Flera kända franska artister, bland annat skådespelerskan Juliette Binoche och filmskaparen Barbet Schroeder har försvarat Casteluccis pjäs och skrivet ett öppet brev i den franska tidningen Le Monde under rubriken "Teater mot fascism".

Castelucci själv säger att beläggningen på porträttet av Jesus inte är avföring och kallar anklagelserna falska.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro