Högerextremt parti oroar i Grekland

Publicerad 2011-11-18

En djup oro har väckts hos de judiska församlingarna i Grekland efter att det antisemitiska partiet LAOS har gått med i den nya grekiska koalitionsregeringen.

Det högerextrema partiet LAOS etablerade sig år 2000 och fick sju procent av rösterna i det förra valet. Partiledare Georgios Karatzaferis har tidigare suttit i Europaparlamentet, han äger en tv-kanal och är känd för sina antisemitiska uttalanden. Han har bland annat förnekat Förintelsen och insinuerat att judar var inblandade i 11 september-dåden, rapporterar den engelska organisationen Hope not Hate.

År 2001 sade Karatzaferis:
"..låt oss tala om myten kring Auschwitz och Dachau och prata om dessa ugnar, för att nämna dessa gaskammare, var gaskamrarna isolerade för att hålla gasen instängd eller var det enkla tegelstenar."

Även andra medlemmar från LAOS har uttalat sig antisemitiskt.

Den nya grekiska regeringen bildades för att driva igenom de åtstramningsåtgärder och för att förhindra att landet tvingas till konkurs. I koalitionsregeringen sitter även det socialistiska partiet PASOK och det borgerliga partiet Ny Demokrati.
Sonja Anshelm

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro