Högerextremt våld i krisens Grekland

Publicerad 2011-05-11

Enligt grekisk polis greps 25 personer i Aten på tisdagseftermiddagen i samband med en våldsam demonstration riktad mot invandrare.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att flera hundra ungdomar deltog i demonstrationen där de ropade slagord som "invandrare – ut" och "Grekland för greker". Demonstrationen hölls efter att en man knivskurits till döds i samband med ett rån. Dådet skedde i en stadsdel där många invandrare bor.

Enligt polisen slog mobben sönder ingången till ett lägenhetshus och en affär. Samtidigt jagades personer med invandrarbakgrund av demonstranter beväpnade med slagträn och klubbor. Kravallpolis ingrep för att få kontroll över situationen.

Våldsamma högerextremister har fått större stöd de senaste månaderna, i takt med att Greklands ekonomiska problem har ökat, rapporterar AP. Ledaren för extremistgruppen Chrysi Avgi fick för första gången en plats i Atens stadsfullmäktige i samband med valen i höstas.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro