Högerextremt våld i krisens Grekland

Publicerad 2011-05-11

Enligt grekisk polis greps 25 personer i Aten på tisdagseftermiddagen i samband med en våldsam demonstration riktad mot invandrare.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att flera hundra ungdomar deltog i demonstrationen där de ropade slagord som "invandrare – ut" och "Grekland för greker". Demonstrationen hölls efter att en man knivskurits till döds i samband med ett rån. Dådet skedde i en stadsdel där många invandrare bor.

Enligt polisen slog mobben sönder ingången till ett lägenhetshus och en affär. Samtidigt jagades personer med invandrarbakgrund av demonstranter beväpnade med slagträn och klubbor. Kravallpolis ingrep för att få kontroll över situationen.

Våldsamma högerextremister har fått större stöd de senaste månaderna, i takt med att Greklands ekonomiska problem har ökat, rapporterar AP. Ledaren för extremistgruppen Chrysi Avgi fick för första gången en plats i Atens stadsfullmäktige i samband med valen i höstas.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA