110117_hoglund_464.jpg

Daniel Höglund på kommunfullmäktigemöte i Grästorp i november 2010 Foto: Mattias Paulsson/Expo

Höglund förlorade i förvaltningsrätten

Publicerad 2011-01-17

Daniel Höglund, ledare för nazistiska Svenskarnas parti, får inte tillbaka platsen i Grästorps kommunfullmäktige i väntan på ett formellt beslut från förvaltningsrätten.

Det är förvaltningsrätten i Göteborg som i ett interimistiskt beslut meddelar att partiledaren för Svenskarnas parti inte kommer att betraktas som skriven i Grästorp kommun. I väntan på en formell dom blir Daniel Höglund således kvar utanför kommunfullmäktige.

Höglund och Svenskarnas parti fick stora rubriker efter höstens val när det stod klart att de fått ett mandat i Grästorp. Då var han skriven på en adress i kommunen. När det senare uppdagades att Daniel Höglunds familj bodde i Vänersborgs kommun beslutade Skatteverket i november att även han skulle skrivas där. Samtidigt förlorade Daniel Höglund sin plats i Grästorps kommunfullmäktige.

Christer Johansson som fick sitt namn skrivet på en av valsedlarna för Svenskarnas parti kan ta över mandatet i kommunen. När Expo kontaktar honom säger han att han inte har funderat något mer på om han vill ha platsen.

Expo har utan framgång sökt Daniel Höglund för en kommentar.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro