110218_wilderdusch_464.jpg

Karikatyren som upprört Geert Wilders. Bild: Adriaan Soeterbroek/Joop.nl

Holländsk högerpopulist vill censurera karikatyr

Publicerad 2011-02-18

Den holländska islamofoben och högerpolitikern Geert Wilders vill inskränka yttrandefriheten i Holland. Han kräver att en karikatyr på honom själv, publicerad på en radiokanals hemsida, ska tas bort.

Det är Dagens nyheter som på fredagen rapporterar om ett nytt karikatyrbråk som blossat upp kring Geert Wilders. Den här gången gäller det inte karikatyrer av profeten Muhammed utan av Wilders själv. Han porträtteras nämligen som lägervakt på radiokanalen Varas hemsida. Med uniform och pistol skickar han en grupp flyktingar till "duschen".

Karikatyren dök upp på radiokanalens sida samma dag som Wilders föreslog att alla som är till besvär för det holländska samhället ska samlas i containerläger.

Wilders är partiledare för Frihetspartiet som i alla lägen har förespråkat yttrandefrihet gör nu en kovändning och kräver att teckningen tas bort. Radiokanalen har svarat med att utlysa en tävling om vem som kan rita den bästa karikatyren av högerextremisten. Vad resultatet blir återstår att se.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro