110218_wilderdusch_464.jpg

Karikatyren som upprört Geert Wilders. Bild: Adriaan Soeterbroek/Joop.nl

Holländsk högerpopulist vill censurera karikatyr

Publicerad 2011-02-18

Den holländska islamofoben och högerpolitikern Geert Wilders vill inskränka yttrandefriheten i Holland. Han kräver att en karikatyr på honom själv, publicerad på en radiokanals hemsida, ska tas bort.

Det är Dagens nyheter som på fredagen rapporterar om ett nytt karikatyrbråk som blossat upp kring Geert Wilders. Den här gången gäller det inte karikatyrer av profeten Muhammed utan av Wilders själv. Han porträtteras nämligen som lägervakt på radiokanalen Varas hemsida. Med uniform och pistol skickar han en grupp flyktingar till "duschen".

Karikatyren dök upp på radiokanalens sida samma dag som Wilders föreslog att alla som är till besvär för det holländska samhället ska samlas i containerläger.

Wilders är partiledare för Frihetspartiet som i alla lägen har förespråkat yttrandefrihet gör nu en kovändning och kräver att teckningen tas bort. Radiokanalen har svarat med att utlysa en tävling om vem som kan rita den bästa karikatyren av högerextremisten. Vad resultatet blir återstår att se.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA