Homofob riskerar splittra konservativ EU-grupp

Publicerad 2011-02-21

Interna konflikter hotar den konservativa gruppen i EU-parlamentet. Homofoben Ryszard Legutko och hans parti Lag och rättvisa är på kollisionskurs med Storbrittaniens premiärminister David Cameron som vill liberalisera gruppen för att locka nya väljare.

Legutko har valt att kandidera till posten som ordförande för konservativa gruppen ECR. Det gör att Lag och rättvisa, förkortat PiS hamnar på kollisionskurs med David Camerons Tories.

Det är två Toriemedlemmar som varnar för utvecklingen i den brittiska tidningen The Guardian. De menar att situationen i ECR kan bli ännu mer rörig framöver.

Att PiS och Tories haft olika uppfattningar i HBT-frågan har visat sig tidigare, bland annat när Cameron skickade sin öppet homosexuelle regeringsmedlem Nick Herbert till Europride-mötet i Warszawa. Tanken var att uppmuntra PiS till ett mer öppet tänkande kring sexualitet.

Försöket misslyckades då Legutko kallade mötet för befängt.

Legutko har för vana att rikta kritik mot hbt-rörelsens kamp för sina rättigheter. Han anser att det saknas behov av HBT-demonstrationer för att de ofta är aggressiva, antikristna och chockerande. Nu har han också skrivit en bok i ämnet, "Why I Am Not Tolerant".

Själv menar Legutko att han inte är homofobisk och att flera av hans bästa vänner är homosexuella.

Cameron har under sin tid som Tories ledare försökt locka nya väljare från fler samhällsgrupper och uppmuntra andra partier att vidga vyerna.

Rafal Pankowski, som skrivit boken "The Populist Radical Right in Poland", tycker att valet av Legutko är ett bevis på att PiS rör sig mer åt höger och att partiet har börjat rensa ut sina få kvarvarande liberaler.

När de sedan lyfter fram Legutko som kandidat till posten som ordförande så går man längre åt höger än tidigare. Alltså stick i stäv mot David Camerons önskemål.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA