Homofobkampanj skapar protester i Finland

Publicerad 2011-03-23

Kampanjen "Stå på dig!" som uppmanar unga homosexuella att inte leva ut sin homosexualitet orsakar massavhopp från finska kyrkor. Det rapporterar svenska Yle på sin hemsida.

Kampanjen, som riktar sig till HBT-ungdomar, innehåller bland annat en Youtube-video där en kvinna påstår att Gud "botat" hennes bisexualitet.

- Om en mördare kan göra bättring kan väl en homosexuell person göra det också, frågar kvinnan retoriskt i filmen.

Bakom kampanjen står sex kristna organisationer, däribland Finlands lutherska evangelieförening, Finska Bibelinstitutet och Finlands Luther-stiftelse. Även den kristna ungdomstidningen Nuotta stödjer kampanjen.

- Vi vill uppmuntra unga att gå motströms och leta efter Guds vilja, säger Mika Falk, chefredaktör för Nuotta, till Yle.

Organisationerna har dock inte nått några större framgångar med sin kampanj. Enligt webbtjänsten eroakirkosta.fi lämnade 500 personer den Evangelisk-Lutherska kyrkan i protest mot kampanjen. En vanlig dag lämnar omkring 50 personer kyrkan, yppger Yle.

Helsingfors biskop Irja Askola har officiellt kritiserat kampanjen och sagt att ingen ska behöva ändra på sin sexualitet.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA