Homosexuell mördad i Uganda efter artikel

Publicerad 2011-01-27

David Kato, vars namn hängts ut på en lista över homosexuella, misshandlades på tisdagen till döds i sitt hem. Den ugandiska tidningen Rolling Stone publicerade i oktober 2010 namn på 100 homosexuella med bild och adress under rubriken "Häng dem".

Tidningens chefredaktör, Giles Muhame, försvarar trots mordet den publicerade listan:
– Vi vill att regeringen ska hänga folk som förespråkar homosexualitet, inte att allmänheten ska attackera dem. Vi säger att de ska hängas, inte stenas eller attackeras, säger han till Reuters.
Den mördade David Kato har tidigare stämt Rolling Stone för publiceringen.

2010 väcktes ett lagförslag i Uganda om straffa homosexualitet med döden och att straffa förespråkare för HBT-personers rättigheter. Lagförslaget ledde till stark internationell kritik. Ugandas president, Yoweri Museveni rekommenderade efter kritiken att lagförslaget skulle dras tillbaka, vilket skedde.

Rolling Stones artikel publicerades ett år efter att lagförslaget var tänkt att gå igenom.

Flera personer som funnits på Rolling Stones lista ska ha attackerats, enligt Pink News, en nyhetstidning som rapporterar om HBT-frågor.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA