Homosexuell mördad i Uganda efter artikel

Publicerad 2011-01-27

David Kato, vars namn hängts ut på en lista över homosexuella, misshandlades på tisdagen till döds i sitt hem. Den ugandiska tidningen Rolling Stone publicerade i oktober 2010 namn på 100 homosexuella med bild och adress under rubriken "Häng dem".

Tidningens chefredaktör, Giles Muhame, försvarar trots mordet den publicerade listan:
– Vi vill att regeringen ska hänga folk som förespråkar homosexualitet, inte att allmänheten ska attackera dem. Vi säger att de ska hängas, inte stenas eller attackeras, säger han till Reuters.
Den mördade David Kato har tidigare stämt Rolling Stone för publiceringen.

2010 väcktes ett lagförslag i Uganda om straffa homosexualitet med döden och att straffa förespråkare för HBT-personers rättigheter. Lagförslaget ledde till stark internationell kritik. Ugandas president, Yoweri Museveni rekommenderade efter kritiken att lagförslaget skulle dras tillbaka, vilket skedde.

Rolling Stones artikel publicerades ett år efter att lagförslaget var tänkt att gå igenom.

Flera personer som funnits på Rolling Stones lista ska ha attackerats, enligt Pink News, en nyhetstidning som rapporterar om HBT-frågor.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro