Homosexuell mördad i Uganda efter artikel

Publicerad 2011-01-27

David Kato, vars namn hängts ut på en lista över homosexuella, misshandlades på tisdagen till döds i sitt hem. Den ugandiska tidningen Rolling Stone publicerade i oktober 2010 namn på 100 homosexuella med bild och adress under rubriken "Häng dem".

Tidningens chefredaktör, Giles Muhame, försvarar trots mordet den publicerade listan:
– Vi vill att regeringen ska hänga folk som förespråkar homosexualitet, inte att allmänheten ska attackera dem. Vi säger att de ska hängas, inte stenas eller attackeras, säger han till Reuters.
Den mördade David Kato har tidigare stämt Rolling Stone för publiceringen.

2010 väcktes ett lagförslag i Uganda om straffa homosexualitet med döden och att straffa förespråkare för HBT-personers rättigheter. Lagförslaget ledde till stark internationell kritik. Ugandas president, Yoweri Museveni rekommenderade efter kritiken att lagförslaget skulle dras tillbaka, vilket skedde.

Rolling Stones artikel publicerades ett år efter att lagförslaget var tänkt att gå igenom.

Flera personer som funnits på Rolling Stones lista ska ha attackerats, enligt Pink News, en nyhetstidning som rapporterar om HBT-frågor.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA