Hyllning till Göring vid tyskt krigsmonument

Publicerad 2011-11-28

En slagklocka med inristade hakkors och nordiska runor som dedikerats nazistledaren Hermann Göring var utplacerad vid ett krigsmonument i den tyska kommunen Tumlauer-Koog. Efter att en upprörd turist kontaktat guvernören för delstaten togs klockan bort på fredagen.

Den massiva klockan "The Goring Bell" har stått på ett podier av röda tegelstenar vid ett krigsmonumentet i kommunen Tumlauer-Koog i Norra Tyskland sedan 2008. Under tre år tycks ingen ha uppmärksammat klockan eller bemödat sig att läsa plakatet som stod bredvid den. Detta ändrade sig när en turist skrev till Peter Harry Carstensen som är guvernör i delstaten Schlswig- Holstein för att informera honom. Carstensen svarade genast genom att skriva till den lokala borgmästaren Christian Marwig för att kräva att klockan skulle tas bort, rapporterar Der Spiegel.

Efter att Göring besökt kommunen 1935 skänkte nazistorganisationen Reichsnährstand klockan "The Goring Bell" till kommunen som en hyllning till Göring. Inskriften på klockan lyder "Tyska jordbrukare är den eviga källan till det tyska folket".

Klockan placerades i ett torn och var ursprungligen tänkt för att varna samhället mot översvämningar och bränder, men istället ringde man i klockan varje gång ett barn föddes i kommunen. 2008 var klockan i så dåligt skick att den byttes ut mot en ny. Klockan placerades då vid krigsmonumentet.
På ett plakat bredvid klockan löd första meningen "NSDAP har regerat sedan 1933". Texten fortsätter med att beskriva den nazistiska ideologin om "blod och jord" och berättar hur ideologin har påverkat Tumlauer-Koog. Texten avslutas med "vi följer inte den här ideologin längre, men vi måste acceptera den som en del ur vår historia".

På plakatet nämns inte Förintelsen eller andra brott som begicks av nazisterna. Inte heller namnges Göring och inte heller står det att han var ansvarig för att inrätta det första koncentrationslägret.

Warwig anser själv att första meningen i plakatet är "olyckligt" men hävdar att det inte är nödvändigt att mer kraftfullt ta avstånd från den nationalsocialistiska eran eller beskriva dess historia. Borgmästaren sade sig själv inte förstå uppståndelsen men lydde guvernörens önskemål genom att ta bort klockan från platsen. Nu är klockan placerad i ett lager.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA