Imam ifrågasätts som nämndeman

Publicerad 2011-03-14

Socialdemokraten och imamen Ayoub Chiblis roll som nämndeman ifrågasätts. Anledningen är kränkande uttalanden om homosexualitet som Chibli gjorde till tidningen Sydsvenskan 2009, rapporterar Skånskan på nätet.

Ayoub Chibli tillträdde som nämndeman vid årsskiftet. I Malmö tingsrätt har han varit med och dömt i flera brottmål. Nu är frågan om hans eventuella fortsättning som nämndeman uppe för diskussion. Enligt Skånskan kallades Chibli i fredags till ett samtal med lagmannen Eva Wendel Rosberg som är chef för tingsrätten.

Det var i en intervju med tidningen Sydsvenskan 2009 som Chibli bland annat beskrev homosexualitet som "onda begär" och "ogärningar". Han sa också att en imam som kunde tänka sig att viga homosexuella i Sverige skulle få löpa gatlopp.

Till Skånskan sa Eva Wendel Rosberg på torsdagen att hon kallat till sig Chibli för att bilda sig en egen uppfattning om Chiblis uttalanden. På fredagseftermiddagen sa hon att ett besked om nämndemannens tjänstgöring skulle komma i början av den här veckan.

- Vi har haft ett bra samtal och jag kommer att återkoppla till honom i början på nästa vecka. Därefter kommer jag att gå ut med ett pressmeddelande eftersom det är ett så stort massmedialt intresse, sa Ewa Wendel Rosberg till Skånskan.

Ayoub Chibli är planerad att döma i en rättegång på onsdag och ett besked väntas innan dess.

Expo har tidigare rapporterat om andra nämndemän som fällt kränkande och nedlåtande uttalanden om homosexuella. Nationaldemokraten Mattias Karlstrand sa till partiets tidning att han ser homosexualitet som en sjukdom, något värre "än att förlora en arm eller ett öga". Han har anmälts för hets mot folkgrupp men är fortfarande aktiv som nämndeman i Södertälje tingsrätt.

Sverigedemokraten Erik T Johansson har fått lämna sitt uppdrag som nämndeman i Värmlands tingsrätt. Johansson sparkades för att ha skickat mejl med antisemitiska länkar och för att ha sagt att homosexuella försökt "pådyvla oss sin kultur".

Johansson har överklagat beslutet att han fick lämna Värmlands tingsrätt. Någon rättslig prövning i ärendet har ännu inte ägt rum.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro