Imam ifrågasätts som nämndeman

Publicerad 2011-03-14

Socialdemokraten och imamen Ayoub Chiblis roll som nämndeman ifrågasätts. Anledningen är kränkande uttalanden om homosexualitet som Chibli gjorde till tidningen Sydsvenskan 2009, rapporterar Skånskan på nätet.

Ayoub Chibli tillträdde som nämndeman vid årsskiftet. I Malmö tingsrätt har han varit med och dömt i flera brottmål. Nu är frågan om hans eventuella fortsättning som nämndeman uppe för diskussion. Enligt Skånskan kallades Chibli i fredags till ett samtal med lagmannen Eva Wendel Rosberg som är chef för tingsrätten.

Det var i en intervju med tidningen Sydsvenskan 2009 som Chibli bland annat beskrev homosexualitet som "onda begär" och "ogärningar". Han sa också att en imam som kunde tänka sig att viga homosexuella i Sverige skulle få löpa gatlopp.

Till Skånskan sa Eva Wendel Rosberg på torsdagen att hon kallat till sig Chibli för att bilda sig en egen uppfattning om Chiblis uttalanden. På fredagseftermiddagen sa hon att ett besked om nämndemannens tjänstgöring skulle komma i början av den här veckan.

- Vi har haft ett bra samtal och jag kommer att återkoppla till honom i början på nästa vecka. Därefter kommer jag att gå ut med ett pressmeddelande eftersom det är ett så stort massmedialt intresse, sa Ewa Wendel Rosberg till Skånskan.

Ayoub Chibli är planerad att döma i en rättegång på onsdag och ett besked väntas innan dess.

Expo har tidigare rapporterat om andra nämndemän som fällt kränkande och nedlåtande uttalanden om homosexuella. Nationaldemokraten Mattias Karlstrand sa till partiets tidning att han ser homosexualitet som en sjukdom, något värre "än att förlora en arm eller ett öga". Han har anmälts för hets mot folkgrupp men är fortfarande aktiv som nämndeman i Södertälje tingsrätt.

Sverigedemokraten Erik T Johansson har fått lämna sitt uppdrag som nämndeman i Värmlands tingsrätt. Johansson sparkades för att ha skickat mejl med antisemitiska länkar och för att ha sagt att homosexuella försökt "pådyvla oss sin kultur".

Johansson har överklagat beslutet att han fick lämna Värmlands tingsrätt. Någon rättslig prövning i ärendet har ännu inte ägt rum.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA