Inga mandat för NPD

Publicerad 2011-03-21

De tyska högerextremisterna i Nationaldemokratische Partei Deutschland står även i fortsättningen utan mandat i delstaten Sachsen-Anhalt. De gröna stod för den stora skrällen i söndagens val.

I de tyska delstatsvalen finns en spärr på fem procent för att få mandat i de lokala parlamenten. Den gränsen lyckades inte NPD ta sig förbi utan stannade på 4.6 procent.

NPD satsade stort på att Sachsen-Anhalt skulle bli den tredje delstaten i det forna Östtyskland där partiet representeras i parlamentet.

Veckan innan valet offentliggjorde åklagarmyndigheten att NPDs huvudkandidat i valet, Matthias Heyder, var under utredning för uppvigling och hot mot det allmännas säkerhet. Detta efter att det uppdagats att Heyder under pseudonym publicerat detaljerade bombrecept och planerat terrorattentat på internet.

Stora skrällen i valet stod partiet De gröna för. Deras stöd ökade från 3.6 till 7.1 procent. Samtidigt backade liberalerna från 6.7 till 3.8 procent av väljarstödet. Största parti blev Kristdemokraterna som stannade på 32.5 procent av väljarstödet.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro