Inga mandat för NPD

Publicerad 2011-03-21

De tyska högerextremisterna i Nationaldemokratische Partei Deutschland står även i fortsättningen utan mandat i delstaten Sachsen-Anhalt. De gröna stod för den stora skrällen i söndagens val.

I de tyska delstatsvalen finns en spärr på fem procent för att få mandat i de lokala parlamenten. Den gränsen lyckades inte NPD ta sig förbi utan stannade på 4.6 procent.

NPD satsade stort på att Sachsen-Anhalt skulle bli den tredje delstaten i det forna Östtyskland där partiet representeras i parlamentet.

Veckan innan valet offentliggjorde åklagarmyndigheten att NPDs huvudkandidat i valet, Matthias Heyder, var under utredning för uppvigling och hot mot det allmännas säkerhet. Detta efter att det uppdagats att Heyder under pseudonym publicerat detaljerade bombrecept och planerat terrorattentat på internet.

Stora skrällen i valet stod partiet De gröna för. Deras stöd ökade från 3.6 till 7.1 procent. Samtidigt backade liberalerna från 6.7 till 3.8 procent av väljarstödet. Största parti blev Kristdemokraterna som stannade på 32.5 procent av väljarstödet.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA