Inga sannfinländare i finska regeringen

Publicerad 2011-06-21

Högerpopulistpartiet Sannfinländarna hamnar utanför regeringen i Finland. Med Samlingspartiet i spetsen är det nu klart att sex olika partier ska samsas om regeringsmakten.

Efter två månader med hårda förhandlingar är den finländska regeringen nu klar. Samlingspartiet, motsvarande svenska Moderaterna, ska bilda en majoritet tillsammans med Socialdemokraterna, Vänsterförbundet, Svenska folkpartiet, Kristdemokraterna och De gröna.

Svenska folkpartiet, som presenterat sig själva som Sannfinländarnas motsats när det gäller språkfrågor, får två tunga ministerposter trots ett valresultat på endast 4.3 procent. Partiledare Stefan Wallin blir försvarsminister och Anna-Maja Henriksson blir justitieminister.

Samtidigt hamnar Sannfinländarna utanför regeringen. Bland annat på grund av att de inte ställer upp på Samlingspartiets EU-politik. Partiet ger dock inte upp sina ambitioner att skaffa sig inflytande över Finlands politik. I söndagsmeddelade partiledare Timo Soini att han tänker ställa upp som Sannfinländarnas kandidat i presidentvalet nästa år.

I Expo #2/2011 finns ett reportage från Finland där den blivande justitieministern Anna-Maja Henriksson är intervjuad.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro