Inga sannfinländare i finska regeringen

Publicerad 2011-06-21

Högerpopulistpartiet Sannfinländarna hamnar utanför regeringen i Finland. Med Samlingspartiet i spetsen är det nu klart att sex olika partier ska samsas om regeringsmakten.

Efter två månader med hårda förhandlingar är den finländska regeringen nu klar. Samlingspartiet, motsvarande svenska Moderaterna, ska bilda en majoritet tillsammans med Socialdemokraterna, Vänsterförbundet, Svenska folkpartiet, Kristdemokraterna och De gröna.

Svenska folkpartiet, som presenterat sig själva som Sannfinländarnas motsats när det gäller språkfrågor, får två tunga ministerposter trots ett valresultat på endast 4.3 procent. Partiledare Stefan Wallin blir försvarsminister och Anna-Maja Henriksson blir justitieminister.

Samtidigt hamnar Sannfinländarna utanför regeringen. Bland annat på grund av att de inte ställer upp på Samlingspartiets EU-politik. Partiet ger dock inte upp sina ambitioner att skaffa sig inflytande över Finlands politik. I söndagsmeddelade partiledare Timo Soini att han tänker ställa upp som Sannfinländarnas kandidat i presidentvalet nästa år.

I Expo #2/2011 finns ett reportage från Finland där den blivande justitieministern Anna-Maja Henriksson är intervjuad.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA