101211_salem_464_1.jpg

Salemfonden kommer inte längre att arrangera nazistmanifestationen i Salem. Foto Expo

Ingen arrangörsgrupp inför årets Salemmarsch

Publicerad 2011-09-19

Salemfonden har meddelat att den inte kommer att arrangera Salemmanifestationen i år. Av privata skäl har arrangörerna inte längre den tid som krävs för att arrangera årets marsch, enligt ett meddelande från Salemfonden.

Salemfonden som har varit arrangörer av marschen sedan 2002 öppnar för att andra kan ta över Salemfondens arbete, men ställer vissa krav. Manifestationen får inte bli bunden till ett parti eller en organisation. Detta på grund av att alla "svenskvänliga" organisationer och partier ska kunna medverka och motivera sitt deltagande. Det krävs också ett långsiktigt engagemang från en ny arrangörsgrupp.

"En ny potentiell instabil arrangörsgrupp riskerar att haverera detta arbete varpå ett avslut med hedern i behåll är att föredra" skriver Salemfonden.

Det var för elva år sedan den 17-årige Daniel Wretström mördades i Salem. Daniel Wretström var aktiv i den nationella rörelsen och av media blev han betecknad som skinnskalle. Gärningsmännen blev beskrivna som en grupp där flera hade invandrarbakgrund. Händelsen blev en startpunkt för den så kallade Salemmarschen.

I december varje år, i samband med Wretströms dödsdag, samlas högerextrema och nazistiska grupper för att tillsammans gå en minnesmarsch till den busshållplats där Wretström blev mördad. Manifestationen har blivit ett tillfälle för vit makt-rörelsen att protestera mot vad dem kallar det svenskfientliga våldet.
Sonja Anshelm

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro