101211_salem_464_1.jpg

Salemfonden kommer inte längre att arrangera nazistmanifestationen i Salem. Foto Expo

Ingen arrangörsgrupp inför årets Salemmarsch

Publicerad 2011-09-19

Salemfonden har meddelat att den inte kommer att arrangera Salemmanifestationen i år. Av privata skäl har arrangörerna inte längre den tid som krävs för att arrangera årets marsch, enligt ett meddelande från Salemfonden.

Salemfonden som har varit arrangörer av marschen sedan 2002 öppnar för att andra kan ta över Salemfondens arbete, men ställer vissa krav. Manifestationen får inte bli bunden till ett parti eller en organisation. Detta på grund av att alla "svenskvänliga" organisationer och partier ska kunna medverka och motivera sitt deltagande. Det krävs också ett långsiktigt engagemang från en ny arrangörsgrupp.

"En ny potentiell instabil arrangörsgrupp riskerar att haverera detta arbete varpå ett avslut med hedern i behåll är att föredra" skriver Salemfonden.

Det var för elva år sedan den 17-årige Daniel Wretström mördades i Salem. Daniel Wretström var aktiv i den nationella rörelsen och av media blev han betecknad som skinnskalle. Gärningsmännen blev beskrivna som en grupp där flera hade invandrarbakgrund. Händelsen blev en startpunkt för den så kallade Salemmarschen.

I december varje år, i samband med Wretströms dödsdag, samlas högerextrema och nazistiska grupper för att tillsammans gå en minnesmarsch till den busshållplats där Wretström blev mördad. Manifestationen har blivit ett tillfälle för vit makt-rörelsen att protestera mot vad dem kallar det svenskfientliga våldet.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA