Intolerans i spåren av dödsskjutningarna

Publicerad 2011-01-11

Arizonamördaren Jared Loughner hyllas av amerikanska extremister. Även idéer om att skjutningarna skulle vara en del av en konspiration för att kunna inskränka "vita nationalisters rättigheter" sprids på nätet.

22-årige Jared Loughner är misstänkt för att i lördags i Arizona ha mördat sex personer och för att ha försökt mörda kongressledamoten Gabrielle Giffords. Dådet har satt igång en debatt i USA om att den hårdföra retoriken inom politiken kan ha påverkat förövaren. Såväl religiösa extremister som högerextrema grupper har reagerat på skjutningarna, rapporterar organisationen Southern Poverty Law Center, som bevakar extremhögern och annan organiserad intolerans i USA.

På White Revolutions webbsida beskrivs Gabrielle Giffords som en "judisk feminist". Det görs även gällande att judar är benägna till massmord och det spekuleras vidare om att även Loughner ska ha varit jude. På andra nazistsajter visas förståelse för illdådet. På det största amerikanska nazistforumet, Stormfront, framförs att inga revolutioner utan blodspill har genomförts. Skribenten refererar till boken the Turner Diaries, som 1995 inspirerade Oklahomasprängaren Timothy Mc Veigh. Boken innehåller beskrivande skildringar över massmord på judar. På andra sajter diskuteras det om skjutningar är en del av en judisk komplott för att möjliggöra inskränkningar av "nationellas" rättigheter. Likande idéer har även framförts om att "vänstern" skulle ligga bakom en sådan konspiration och att den "exploaterar tragedin".

Men det är inte bara inom extremhögern som intoleranta idéer sprids, till exempel menar en skribent på homofobiska Westboro Baptist Church sajt att "skytten var sänd av Gud". Vidare skrivs: "Din federala domare är död och din (bög-främjande, barnadödande, stolta syndare) kongressledamot kämpar för sitt liv. Gud hämnas på detta upproriska hus! WBC ber för er undergång - fler skjutningar, fler döda kroppar dyker upp, unga, gamla, ledare och ofrälsta - alla. Din undergång är över er! "
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro