110314_intolerans_464.jpg

Stiftelsen Friedrich Ebert Forum Berlin har kartlagt intoleransen i åtta europeiska länder. Foto: Roland Geisheimer/attenzione

Intoleransen i Europa

Publicerad 2011-03-14

Tyska forskare har tagit fram en rapport som kartlägger intolerans och främlingsfientlighet i åtta europeiska länder. Resultatet visar att intoleranta personer riktar sin misstro mot flera olika grupper.

Bakgrund:

  • Studien är framtagen på uppdrag av Stiftelsen Friedrich Ebert Forum Berlin. Forskarna har kartlagt intolerans, fördomar och diskriminering mot invandrare, svarta, judar, muslimer, kvinnor och homosexuella. Åtta länder granskas: Frankrike, Italien, Nederländerna, Polen, Portugal, Storbritannien, Tyskland och Ungern. Under 2008 intervjuades 1 000 personer över 16 år i varje land.
Forskarna har kommit fram till att främlingsfientlighet baserat på grupptillhörighet är vida spritt över hela Europa. Starkast fäste har det i Polen och Ungern medan invånarna i Nederländerna över lag är mest toleranta.

Rapporten visar att även om fördomar verkar nischade mot enskilda grupper så hänger de allt som oftast ihop. En person som visar intolerans mot muslimer är sannolikt också negativt inställd till exempelvis homosexuella.

Utöver detta framkommer att skillnaden mellan män och kvinnors åsikter är marginell. Tendensen till förutfattade meningar ökar med åldern men minskar med utbildning och bra inkomst. Italien är ett undantag då undersökningen visar att italienare med högre inkomster är intoleranta i samma utsträckning som låginkomsttagare.

Skillnaderna mellan länderna är obetydliga vad gäller inställning till invandrare, muslimer och rasism i allmänhet. Men när det kommer till antisemitism, sexism och homofobi ökar skillnaderna markant.

Exempelvis är endast 17 procent av de tillfrågade i Nederländerna mot homoäktenskap medan samma siffra i Polen är 88 procent. Polen ligger också högt i antisemitiska åsikter. Över 70 procent anser att dagens judar försöker få fördelar i samhället på grund av att deras förfäder led under nazisterna, medan samma andel i Nederländerna är 17 procent.
Ulrika Lindén

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro