Israel får skulden för dålig publicitet

Publicerad 2011-06-08

Ledande turkiska politiker, bland dem premiärminister Recep Tayyip Erdogan, försöker ge Israel skulden för att internationella medier framställer Turkiet i dålig dager.

Det är nyhetsbyrån JTA som rapporterar att premiärminister Erdogan tidigare i veckan uttalat sig om Israels påstådda inflytande över de "internationella medierna". Erdogan ska bland annat ha sagt att de israelstödda medierna inte skulle vara nöjda med att hans parti AKP sitter kvar i regeringsställning efter valet.

Erdogan syftade på en artikel i brittiska tidningen the Economist där oppositionspartiet fick ett uttalat stöd, skriver JTA. Tidningen menade att det var dags att rösta bort Erdogan, bland annat på grund av hans repressiva åtgärder mot turkisk media.

En av Erdogans ministrar, Egemen Bagis, ställde sig bakom Erdogan och sa att "en internationell mörk elit styr internationell media".

Konspirationsteorier om att israeler och judar skulle styra media är en vanligt förekommande tanke inom antisemitiska miljöer.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro