Israel får skulden för dålig publicitet

Publicerad 2011-06-08

Ledande turkiska politiker, bland dem premiärminister Recep Tayyip Erdogan, försöker ge Israel skulden för att internationella medier framställer Turkiet i dålig dager.

Det är nyhetsbyrån JTA som rapporterar att premiärminister Erdogan tidigare i veckan uttalat sig om Israels påstådda inflytande över de "internationella medierna". Erdogan ska bland annat ha sagt att de israelstödda medierna inte skulle vara nöjda med att hans parti AKP sitter kvar i regeringsställning efter valet.

Erdogan syftade på en artikel i brittiska tidningen the Economist där oppositionspartiet fick ett uttalat stöd, skriver JTA. Tidningen menade att det var dags att rösta bort Erdogan, bland annat på grund av hans repressiva åtgärder mot turkisk media.

En av Erdogans ministrar, Egemen Bagis, ställde sig bakom Erdogan och sa att "en internationell mörk elit styr internationell media".

Konspirationsteorier om att israeler och judar skulle styra media är en vanligt förekommande tanke inom antisemitiska miljöer.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA