Ja till rysk hatmarsch

Publicerad 2011-05-20

Moskvas stadsförvaltning säger nej till en pridedemonstration den 28 maj. Samtidigt får en demonstration för kriminalisering av homosexualitet grönt ljus.

En HBT-fientlig demonstration på temat "mot sexuella perversioner" får tillstånd att hållas i Moskva. Samtidigt säger stadsförvaltningen nej till fyra olika HBT-vänliga manifestationer.

– Alltid samma visa, säger Nikolai Alekseev, arrangör bakom Moskva Pride, till sajten Gayrussia.

Det var i tisdags som Moskvas stadsförvaltning, genom sin biträdande borgmästare, sa nej till en HBT-vänlig demonstration för fjärde gången på raken. Som skäl uppgavs befarade ordningsstörningar men också att ungdomar som skulle råka se demonstrationen kunde lida "moralisk skada".

Nikolai Alekseev och Pride söker nu tillstånd direkt från president Medvedev, men förväntar sig inget svar.

– Vi ansöker om tillstånd hos presidenten varje år, vi har till och med drivit ett mål mot honom till den Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter, säger Nikolai Alekseev till Gayrussia.

Alekseev säger också att de skrivit brev till flera ambassader, däribland den svenska, och bett om stöd för demonstrationen.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA