Ja till rysk hatmarsch

Publicerad 2011-05-20

Moskvas stadsförvaltning säger nej till en pridedemonstration den 28 maj. Samtidigt får en demonstration för kriminalisering av homosexualitet grönt ljus.

En HBT-fientlig demonstration på temat "mot sexuella perversioner" får tillstånd att hållas i Moskva. Samtidigt säger stadsförvaltningen nej till fyra olika HBT-vänliga manifestationer.

– Alltid samma visa, säger Nikolai Alekseev, arrangör bakom Moskva Pride, till sajten Gayrussia.

Det var i tisdags som Moskvas stadsförvaltning, genom sin biträdande borgmästare, sa nej till en HBT-vänlig demonstration för fjärde gången på raken. Som skäl uppgavs befarade ordningsstörningar men också att ungdomar som skulle råka se demonstrationen kunde lida "moralisk skada".

Nikolai Alekseev och Pride söker nu tillstånd direkt från president Medvedev, men förväntar sig inget svar.

– Vi ansöker om tillstånd hos presidenten varje år, vi har till och med drivit ett mål mot honom till den Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter, säger Nikolai Alekseev till Gayrussia.

Alekseev säger också att de skrivit brev till flera ambassader, däribland den svenska, och bett om stöd för demonstrationen.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro