Jean-Marie Le Pen överlämnade ledarskapet

Publicerad 2011-01-17

Den högerextrema partiledaren Jean-Marie Le Pen lämnade i helgen över partiledareposten för Front National till sin dotter Marine Le Pen. I samband med överlämningen raljerade han om judars näsor, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Det var när Jean-Marie Le Pen skulle svara på vad som låg bakom uppgifterna att en reporter uppgivit att han bryskt blivit utslängd från partikongressen av vakter som Le Pen svarade:

"Han klagade på att han blev utkastad för att han är jude. Det kunde du inte avgöra genom att titta på hans identitetshandlingar, eller på hans näsa", raljerade Le Pen, med hänvisning till en stereotyp bild av judar som bland annat spreds av Hitlerregimen.

Enligt reportern Mickael Szames på mediebolaget France 24, så blev han fysiskt attackerad av åtta vakter och utsatt för rasistiska påhopp. Mickael Szames ska ha fotograferat på den fest som på hölls på lördagskvällen, efter att kongressen avslutats för dagen, vilket fick vakterna att reagera. Händelsen har polisanmälts av France 24, som på sin hemsida även uppger att en representant för Front National hotat med en motanmälan på grund av rapporteringen runt händelsen.

Kongressen var slutpunkten på Jean-Marie Le Pens snart 40-åriga ledarskap för det parti han grundade 1972. Han dotter Marine Le Pen, som nu tar över rodret, har signalerat att hon vill modernisera partiet och ge det en mer liberal framtoning. Pappas uttalande var förmodligen inte den start hon önskat sig.

Det var under Front Nationals kongress i helgen som närmare 70 procent av delegaterna röstade fram Marine Le Pen som partiledare. Hon utmanades endast av partiveteranen Bruno Gollnisch, som alltså med en klar majoritet fick se sig besegrad.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro