JK utreder inte krönika i Expressen

Publicerad 2011-12-13

Ulf Nilsons krönika på Expressen anmäldes till Justitiekanslern, JK, för att ha hetsat mot shiamuslimer. På tisdagen beslutade JK att inte inleda någon förundersökning. Motiveringen är att myndigheten bedömer att krönikan varit ett inlägg i debatten om konflikten mellan Iran och Israel.

– När det gäller folkgruppsbegreppet så kan en religiös trosuppfattning utgöra en folkgrupp. Det vi har tittat på är innehållet och inte bara de här isolerade anmälda passagerna. Fokuset på den här krönikan är ledningen i Iran och det är någonting som vi har beaktat, säger Marcus Agnvall på JK till Expo.se.

I november fick JK in två anmälningar som rörde två olika formuleringar i Nilsons krönika, som handlar om konflikten mellan Iran och Israel. Den ena rörde Irans ledning, ayatolla Ali Khamenei och presidenten Mahmoud Ahmadinejad: "Båda tillhör islams shia-sekt, som hyllar martyrskap och oförsonlig kamp mot de 'otrogna', det vill säga vi." Nästa formulering löd " Shiiterna anser att Israel måste förintas, alltså att varje judisk man, kvinna eller barn måste mördas. Ja de tycker så – svårt att förstå för en svensk – men de tycker så. På allvar. De vill se ett berg av brinnande lik."

JK skriver i motiveringen till sitt beslut att Nilssons krönika är ett inlägg i debatten.

"Den har fokus på ledningen i Iran samt Irans påstådda kärnvapenprogram. Krönikan har ett tydligt politiskt budskap", skriver JK.

Agnvall säger att vad som är tillåtet att säga om folkgrupper skiljer sig beroende på i vilket sammanhang det uttrycks.

– Det finns en intressant passage i förarbetena till lagstiftningen. Den pratar om att när det gäller kritik mot stater och politiska ledningar så är taket högre än vad det annars skulle vara, säger Agnvall.
Daniel Vergara

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA