JK utreder inte krönika i Expressen

Publicerad 2011-12-13

Ulf Nilsons krönika på Expressen anmäldes till Justitiekanslern, JK, för att ha hetsat mot shiamuslimer. På tisdagen beslutade JK att inte inleda någon förundersökning. Motiveringen är att myndigheten bedömer att krönikan varit ett inlägg i debatten om konflikten mellan Iran och Israel.

– När det gäller folkgruppsbegreppet så kan en religiös trosuppfattning utgöra en folkgrupp. Det vi har tittat på är innehållet och inte bara de här isolerade anmälda passagerna. Fokuset på den här krönikan är ledningen i Iran och det är någonting som vi har beaktat, säger Marcus Agnvall på JK till Expo.se.

I november fick JK in två anmälningar som rörde två olika formuleringar i Nilsons krönika, som handlar om konflikten mellan Iran och Israel. Den ena rörde Irans ledning, ayatolla Ali Khamenei och presidenten Mahmoud Ahmadinejad: "Båda tillhör islams shia-sekt, som hyllar martyrskap och oförsonlig kamp mot de 'otrogna', det vill säga vi." Nästa formulering löd " Shiiterna anser att Israel måste förintas, alltså att varje judisk man, kvinna eller barn måste mördas. Ja de tycker så – svårt att förstå för en svensk – men de tycker så. På allvar. De vill se ett berg av brinnande lik."

JK skriver i motiveringen till sitt beslut att Nilssons krönika är ett inlägg i debatten.

"Den har fokus på ledningen i Iran samt Irans påstådda kärnvapenprogram. Krönikan har ett tydligt politiskt budskap", skriver JK.

Agnvall säger att vad som är tillåtet att säga om folkgrupper skiljer sig beroende på i vilket sammanhang det uttrycks.

– Det finns en intressant passage i förarbetena till lagstiftningen. Den pratar om att när det gäller kritik mot stater och politiska ledningar så är taket högre än vad det annars skulle vara, säger Agnvall.
Daniel Vergara

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro