sdpol_erik_t_johansson_464_1.jpg

Erik T Johansson sparkades från sin post som nämndeman i Värmlands tingsrätt. Men han är kvar i Sverigedemokraterna. Foto: Expo

Johansson kvar trots antisemitiska mejl

Publicerad 2011-02-03

Sverigedemokraten Leif Vogel skickade rasistiska mejl och sparkades på stående fot. Samtidigt är den före detta nämndemannen Erik T Johansson vars antisemitiska mejl blev kända för partistyrelsen för ett år sedan kvar i partiet.

Martin Kinnunen, pressekreterare hos Sverigedemokraterna säger att Vogels mejl inte går att jämföra med Erik T Johanssons.

- Det är inte samma brev de skickat, innehållet är fullständigt olika, säger han till Expo.

Att Leif Vogel sparkats ut på dagen och att Erik T Johansson är kvar i partiet förklarar Martin Kinnunen med att Leif Vogel var folkvald medan Erik T Johansson bara är nämndeman. Han säger också att Leif Vogel lämnade partiet frivilligt, något som Erik T Johansson inte gjort.

- Det tycks vara så eftersom han tagit strid för att få ha kvar nämndmanna uppdraget. Lämnar man inte partiet frivilligt, tar det mycket längre tid. Då tar det månader, säger Martin Kinnunen.

Men Erik T Johansson har aldrig uppmanats att lämna partiet och ser positivt på framtiden i Sverigedemokraterna.

- Nej, jag har inte hört något från SD, jag är fortfarande medlem och jag tror att allt kommer att gå bra, säger Erik T Johansson.

"Stort inflytande i världen"

Expo har tidigare uppmärksammat Erik T Johannssons mejl till en partikollega. Breven länkade till grovt antisemitiska hemsidor som bland annat innehöll påståenden om att "tyskarna vidtog tillbörliga åtgärder mot judarna". Själv kommenterade Johansson länkarna som "intressant läsning" och att den officiella historien måste tas med en "stor nypa salt".

Erik T Johanssons säger nu till Expo att han inte tycker att sidorna han länkade till förnekar förintelsen. Att "tyskarna vidtog tillbörliga åtgärder mot judarna" kan betyda vad som helst och behöver inte mena Förintelsen enligt Johansson.

- Teoretiskt sett är det fritt för tolkning åt ena eller andra hållet. Förintelsen är ett begrepp som är allmänt vedertaget och används så fort det kommer upp nått om judar, säger han.

Erik T Johansson fortsätter sen med att berätta att Judar har ett stort inflytande i världen och världshistorien.

- Det judiska folket hyllar det här med utbildning, kunskap och arbete. Många blir duktiga så det ligger i sakens natur att de klättrar i hierakier, förvaltningar, inom bank och företagsvärlden och tidningar. Det är inte så konstigt att de får ett stort inflytande då de har den här kulturen, säger Erik T Johansson.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro