Kallade krögare "jävla svarting"

Publicerad 2011-10-21

"Din jävla köttbulle, din jävla svarting, jag ska käka upp dig" skrek den berusade restauranggästen när han uppmanades lämna platsen. Mannen som vid tillfället var villkorligt frigiven från ett fängelsestraff dömdes på torsdagen till rättspsykiatrisk vård.

Händelsen utspelade sig på Sala hotell i augusti. Till restaurangen kom den 62-årige hotellgästen med gitarr och förstärkare. I samband med att ägaren sa till 62-åringen att lämna lokalen blev han hotfull och skrek rasistiska saker.

En annan hotellgäst reagerade på att 62-åringen hotade med våld och ställde sig bredvid restaurangägaren, vilket ledde till att även han utsattes för hot. När situationen lugnat sig något simulerade 62-åringen en hjärtinfarkt, men när ambulanspersonalen kom till platsen hamnade den upprörda 62-åringen i dispyt också med dem. Även polis kallades till platsen, men de gjorde för stunden inget ingripande.

Istället gick 62-åringen till sitt rum. När den hotellgäst som ingripit på restaurangen passerade 62-åringens rum noterade han att dörren stod öppen. 62-åringen stack ut huvudet för att berätta att han hade en kanin på rummet, sedan vände han tillbaka och hämtade en luftpistol och riktade ett dödshot mot mannen. I det här läget beslutade sig polisen för att gripa 62-åringen.

Västmanlands tingsrätt dömde 62-åringen för olaga hot och beslutade att han ska överlämnas till rättspsyket för vård med särskild utskrivningsprövning.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA