Kallade krögare "jävla svarting"

Publicerad 2011-10-21

"Din jävla köttbulle, din jävla svarting, jag ska käka upp dig" skrek den berusade restauranggästen när han uppmanades lämna platsen. Mannen som vid tillfället var villkorligt frigiven från ett fängelsestraff dömdes på torsdagen till rättspsykiatrisk vård.

Händelsen utspelade sig på Sala hotell i augusti. Till restaurangen kom den 62-årige hotellgästen med gitarr och förstärkare. I samband med att ägaren sa till 62-åringen att lämna lokalen blev han hotfull och skrek rasistiska saker.

En annan hotellgäst reagerade på att 62-åringen hotade med våld och ställde sig bredvid restaurangägaren, vilket ledde till att även han utsattes för hot. När situationen lugnat sig något simulerade 62-åringen en hjärtinfarkt, men när ambulanspersonalen kom till platsen hamnade den upprörda 62-åringen i dispyt också med dem. Även polis kallades till platsen, men de gjorde för stunden inget ingripande.

Istället gick 62-åringen till sitt rum. När den hotellgäst som ingripit på restaurangen passerade 62-åringens rum noterade han att dörren stod öppen. 62-åringen stack ut huvudet för att berätta att han hade en kanin på rummet, sedan vände han tillbaka och hämtade en luftpistol och riktade ett dödshot mot mannen. I det här läget beslutade sig polisen för att gripa 62-åringen.

Västmanlands tingsrätt dömde 62-åringen för olaga hot och beslutade att han ska överlämnas till rättspsyket för vård med särskild utskrivningsprövning.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro