utr_npd_464_03.jpg

NPD:s valaffischer inför valet polisanmäldes men partiet friades. I delstatsvalet fick NPD två procent av väljarstödet. Foto: Christian Ditsch/version-foto.de

Katastrofval för antimuslimska partier

Publicerad 2011-09-19

I det tyska delstatsvalet i Berlin gjorde alla främlingsfientliga partier ett dåligt val. De antimuslimska partierna visade ett sämre resultat än det mer radikalt högerextrema NPD.

På söndagen var det delstatsval i Berlin, Die Freiheit som profilerat sig som ett antimuslimskt parti fick endast en procent av väljarstödet. Det högerpopulistiska Pro Deutschland fick 1,2 procent av rösterna och det nationaldemokratiska partiet, NPD, fick två procent. Inget av partierna lyckades därmed ta sig in i parlamentet.

Den stora överraskningen i valet var Piratpartiet som lyckades få nio procent av rösterna.

Det Socialdemokratiska partiet, SPD, fick närmare 29 procent av rösterna vilket gör det till största partiet i Berlin. Klaus Wowereit i SPD kommer att förbli borgmästare i staden. Förbundskanslern Angela Merkels kristdemokrater gick framåt från förra valet och fick 23,4 procent, trots det ses valet som en förlust för de konservativa som haft svårt att locka väljare i flera delstatsval.
Daniel Vergara

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA