utr_npd_464_03.jpg

NPD:s valaffischer inför valet polisanmäldes men partiet friades. I delstatsvalet fick NPD två procent av väljarstödet. Foto: Christian Ditsch/version-foto.de

Katastrofval för antimuslimska partier

Publicerad 2011-09-19

I det tyska delstatsvalet i Berlin gjorde alla främlingsfientliga partier ett dåligt val. De antimuslimska partierna visade ett sämre resultat än det mer radikalt högerextrema NPD.

På söndagen var det delstatsval i Berlin, Die Freiheit som profilerat sig som ett antimuslimskt parti fick endast en procent av väljarstödet. Det högerpopulistiska Pro Deutschland fick 1,2 procent av rösterna och det nationaldemokratiska partiet, NPD, fick två procent. Inget av partierna lyckades därmed ta sig in i parlamentet.

Den stora överraskningen i valet var Piratpartiet som lyckades få nio procent av rösterna.

Det Socialdemokratiska partiet, SPD, fick närmare 29 procent av rösterna vilket gör det till största partiet i Berlin. Klaus Wowereit i SPD kommer att förbli borgmästare i staden. Förbundskanslern Angela Merkels kristdemokrater gick framåt från förra valet och fick 23,4 procent, trots det ses valet som en förlust för de konservativa som haft svårt att locka väljare i flera delstatsval.
Daniel Vergara

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro