Klistermärke var hets

Publicerad 2011-03-21

En 25-årig aktivist i Svenska motståndsrörelsen döms för hets mot folkgrupp då han varit ansvarig utgivare för ett av organisationens klistermärken. Det beslutade Svea hovrätt på måndagen.

Brottet gäller ett klistermärke som enligt tingsrätten föreställer en tecknad man med utländskt ursprung. Tillsammans med texten "Sveriges kvinnor våldtas vad gör du åt det?" menar rätten att det framställer invandrare som våldtäktsmän. 25-åringen försvarade sig i rätten med att bilden föreställde en amerikansk seriemördare.

25-åringen överklagade domen han fått av Stockholms tingsrätt i juni förra året, men hovrätten går helt på tingsrättens linje. Eftersom brottet betraktas som ringa ska domen ingå i det månadslånga fängelsestraffet som 25-åringen dömdes till 2009 för olaga hot och vapenbrott. Tingsrätten skriver också att klistermärket ska förklaras konfiskerat.

Enligt domen har klistermärken med trycket satts upp i Skellefteå och Piteå under april 2009. Brottet betraktas som ringa eftersom spridningen varit "mycket begränsad".
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro