Klistermärke var hets

Publicerad 2011-03-21

En 25-årig aktivist i Svenska motståndsrörelsen döms för hets mot folkgrupp då han varit ansvarig utgivare för ett av organisationens klistermärken. Det beslutade Svea hovrätt på måndagen.

Brottet gäller ett klistermärke som enligt tingsrätten föreställer en tecknad man med utländskt ursprung. Tillsammans med texten "Sveriges kvinnor våldtas vad gör du åt det?" menar rätten att det framställer invandrare som våldtäktsmän. 25-åringen försvarade sig i rätten med att bilden föreställde en amerikansk seriemördare.

25-åringen överklagade domen han fått av Stockholms tingsrätt i juni förra året, men hovrätten går helt på tingsrättens linje. Eftersom brottet betraktas som ringa ska domen ingå i det månadslånga fängelsestraffet som 25-åringen dömdes till 2009 för olaga hot och vapenbrott. Tingsrätten skriver också att klistermärket ska förklaras konfiskerat.

Enligt domen har klistermärken med trycket satts upp i Skellefteå och Piteå under april 2009. Brottet betraktas som ringa eftersom spridningen varit "mycket begränsad".
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA