Knivdåd tros vara hatbrott

Publicerad 2011-09-09

En knivskärning av ett tidningsbud i Västerås tidigare i sommar kan ha hatbrottsmotiv. Enligt polisen ska en av de häktade ha främlingsfientligt material i sin dator.

I slutet av juli överfölls och knivskars ett tidningsbud av två gärningsmän vid Banggatan i Västerås. Offret pekade senare ut två män i tjugoårsåldern som visade sig redan vara häktade för en knivskärning av en man på samma gata bara två dagar innan händelsen.

Båda offren blev allvarligt skadade men överlevde och polisen rubricerar händelserna som mordförsök. Nu misstänker man att det rör sig om främlingsfientliga motiv.

– Eftersom tidningsbudet var av utländsk härkomst och vi vet att en av de misstänkta precis innan dådet varit ute på främlingsfientliga hemsidor och skrivit inlägg av den karaktären leder det oss till att tro att det är ett hatbrott. Dessutom rör det sig inte om något rån så det är mycket som talar för att det är ett rasistiskt dåd, säger statsåklagare Bengt Kulin.

Åtalet mot männen skulle ha kommit på onsdagen men åklagaren begärde förlängning i två veckor i väntan på ytterligare teknisk bevisning som ska komma in. De misstänkta männen nekar till brott.
Maria-Pia Cabero

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro