Knivdåd tros vara hatbrott

Publicerad 2011-09-09

En knivskärning av ett tidningsbud i Västerås tidigare i sommar kan ha hatbrottsmotiv. Enligt polisen ska en av de häktade ha främlingsfientligt material i sin dator.

I slutet av juli överfölls och knivskars ett tidningsbud av två gärningsmän vid Banggatan i Västerås. Offret pekade senare ut två män i tjugoårsåldern som visade sig redan vara häktade för en knivskärning av en man på samma gata bara två dagar innan händelsen.

Båda offren blev allvarligt skadade men överlevde och polisen rubricerar händelserna som mordförsök. Nu misstänker man att det rör sig om främlingsfientliga motiv.

– Eftersom tidningsbudet var av utländsk härkomst och vi vet att en av de misstänkta precis innan dådet varit ute på främlingsfientliga hemsidor och skrivit inlägg av den karaktären leder det oss till att tro att det är ett hatbrott. Dessutom rör det sig inte om något rån så det är mycket som talar för att det är ett rasistiskt dåd, säger statsåklagare Bengt Kulin.

Åtalet mot männen skulle ha kommit på onsdagen men åklagaren begärde förlängning i två veckor i väntan på ytterligare teknisk bevisning som ska komma in. De misstänkta männen nekar till brott.
Maria-Pia Cabero

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA