Att Breivik var psyksjuk får stöd - och kritiseras

Publicerad 2011-12-23

Anders Behring Breivik är schizofren paranoid. Det menar rättsmedicinska kommissionen som granskat diagnosen. Men enligt flera norska medier var kommissionen inte enig och andra rättspsykiatriker menar att Breiviks omfattande planläggning samt avsaknaden av hallucinationer talar för att diagnosen inte stämmer, rapporterar TT.

I en rapport skriven av rättspsykiatrikerna Torgeir Husby och Synne Sørheim framhålls det att Breivik led av vanföreställningar och att han därmed inte kan straffas för de 77 personer han dödade i bombattacken i Oslo och under massakerna på Utøya. Ett uttalande som nu alltså fått stöd från rättsmedicinska kommissionen. I ett brev till tingsrätten skriver kommissionen att den inte har några "väsentliga anmärkningar till uttalandet". Men enligt TT ska flera norska medier ha rapporterat att kommissionen var delad.

Diagnosen har mött kritik. Rättspsykiatriker har pekat på att Breiviks omfattande planläggning av dådet samt att han inte lider av hallucinationer talar för att han inte är paranoid. Experter på den politiska miljö som Breivik stödjer menar att man dessutom måste förhålla sig till att det som betraktas som vanföreställningar hos honom har en ideologisk grund.

– De två psykiatrikerna har konsekvent behandlat Breivik åsikter som symptom på psykos, utan att förhålla sig till att de synpunkter Breivik förespråkar finns i överflöd i en politisk miljö. De saknar uppenbarligen grundläggande kunskaper i politisk extremism. Med den metod de använt för att dra slutsatsen att Breivik är psykotisk, så skulle alla extremistiska grupper och vilken väckelsepredikant som helt anses vara galna, sa Tor Bach från den antirasistiska organisationen Vepsen efter den första rättspsykiatriska rapporten.

John Arild Aasen, målsägarbiträde som representerar anhöriga till tre av offren på Utøya, bad på tisdagen om att ytterligare rättsmedicinska undersökningar ska genomföras, rapporterrar TT.

Enligt en norsk tv-dokumentär som NRK gjort, och som sändes på SVT på torsdagen, ska Breviks mormor lidit av paranoida föreställningar. Även hans mamma ska ha haft psykiska problem.
Anders Dalsbro

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA