Kontroversiell flagga i Frihetspartiets kontor

Publicerad 2011-05-12

En riksdagsledamot från holländska Frihetspartiet hade en flagga på sitt kontor som förknippas med landets nazistparti från tiden kring andra världskriget. Ledamoten tog bort flaggan efter att holländsk media uppmärksammat den.

Det var en journalist från gratistidningen Spits som såg, och fotograferade, två flaggor som hängde i fönstret på ledamoten Wim Kortenoevens kontor. När tidningen publicerade bilderna på onsdagsmorgonen fick det stort genomslag i holländska medier.

Flaggorna har horisontella orange, vita och blåa band. Det är en tidig variant av den holländska flaggan ofta förknippad med det holländska nazistpartiet NSB som var aktivt under andra världskriget.

Den engelskspråkiga nyhetssajten dutchnews.nl skriver att flaggan är anmärkningsvärd eftersom Frihetspartiet länge protesterat mot att förknippas med just NSB. Frihetspartiets ledare Geert Wilders har valt att inte kommentera händelsen.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA