Kontroversiell flagga i Frihetspartiets kontor

Publicerad 2011-05-12

En riksdagsledamot från holländska Frihetspartiet hade en flagga på sitt kontor som förknippas med landets nazistparti från tiden kring andra världskriget. Ledamoten tog bort flaggan efter att holländsk media uppmärksammat den.

Det var en journalist från gratistidningen Spits som såg, och fotograferade, två flaggor som hängde i fönstret på ledamoten Wim Kortenoevens kontor. När tidningen publicerade bilderna på onsdagsmorgonen fick det stort genomslag i holländska medier.

Flaggorna har horisontella orange, vita och blåa band. Det är en tidig variant av den holländska flaggan ofta förknippad med det holländska nazistpartiet NSB som var aktivt under andra världskriget.

Den engelskspråkiga nyhetssajten dutchnews.nl skriver att flaggan är anmärkningsvärd eftersom Frihetspartiet länge protesterat mot att förknippas med just NSB. Frihetspartiets ledare Geert Wilders har valt att inte kommentera händelsen.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro